Članak

ANALIZA

Išerić: Naša stranka podržava raspirivanje vjerske mržnje

Piše: Dr. sci. Enver Išerić

Ivana Marić je štićeno lice Naše stranke. Nju štite od, kako oni kažu, onih koji napadaju na slobodu govora, a nakon što je njena objava izazvala buru komentara.

“Oštro osuđujemo govor mržnje upućen Ivani Marić i hajku koja je protiv nje pokrenuta zbog statusa u kojem šaljivo komentira poziv reisu-l-uleme Mustafe efendije Cerića vjernicima da uče kišnu dovu.”, kažu iz Naše stranke.

Oni dalje pozivaju političare da „ako već nemaju hrabrosti štititi slobodu govora, onda bi trebali o tome šutjeti, a nikako podgrijavati negativne tenzije prema bilo kome.“ E, sada možete li zamisliti koliki su to pokvarenjaci, drznici i hohštapleri. Oni bi da Bošnjaci/muslimani, koje je Marička svojim bezobraznim nastupom uvrijedila, štite njenu slobodu govora, ili u najmanju ruku, da šute.

Oni u Našoj stranci su, bar tako kažu, „svjesni da ironija iskazana prema bilo kojoj vjerskoj pojavi kod vjernika može izazvati negativna osjećanja, ali se borimo za društvo u kojem ta činjenica ne smije ni kod kog izazivati strah da svoj stav o vjeri iznosi javno čak i ako on nije po mjeri vjernika.“

Pa gospodo, zar je moralno i normalno izazivati nekoga svojom ironijom i tražiti od nekoga da nato ne reagira, jer će eto ta reakcija izazvati strah kod nekoga ko je ironičan i ko vjernike uznemirava i vrijeđa. Da li vi uopšte znate šta govorite?

Tu svoju slobodu iznošenja stavova i to ironičnih, izvolite uživati i koristiti u vašem užem ili širem društvu. Društvu koje ne drži ni do vjere ni do moralnih ljudskih vrijednosti. A na napade ove vrste koje vi podržavate uvijek ćete dobiti adekvatan odgovor. Osim toga, da li vi znate za član 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji zabranjuje izazivanje i raspirivanje rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima, kao i drugima koji žive u Bosni i Hercegovini?

Ako niste znali to što je gore navedeno je krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. A Marička, koju vi branite, je počinila baš to krivično djelo. A vi iz Naše stranke ste vašim saopštenjem branili Ivanu Marić, počinitelja krivičnog djela, i time ste vi također počinili krivično djelo iz istoga člana, samo stava (2) kojom je za podstrekavanje na nasilje ili mržnju, također propisana kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

I umjesto što pišete saopštenja kojima branite osobe koje izazivaju vjersku mržnju i to napadom na vjeru i vjerska osjećanja baš onih čije pozicije u vlasti ste zauzeli, bilo bi bolje da svoju energiju usmjerite na odbranu države od secesionista i njihovih pomagača. Uz to mogli ste, nabaviti koju letjelicu za gašenje požara, jer su ljudi dužni učiniti sve prije upućene dove Stvoritelju. Ili ste i vi doživjeli olakšanje i rasterećenje, nakon što je pala kiša!?

Na kraju, nadam se da ste građanima pokazali sve svoje sposobnosti i kvalitete i da sa ovim mandatom završavate svoje političko djelovanje.

#Bošnjaci #Država #IvanaMarić #KrivičniZakon #Marička #MustafaCerić #NašaStranka #Nasilje #VjerskaMržnja #VjerskaOsjećanja #BiH