Članak

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski otkrio: Operacija u Kursku za cilj ima stvaranje tampon zone

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je jučer da operacija u ruskoj Kurskoj oblasti ima za cilj "stvaranje tampon zone".

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je jučer da operacija u ruskoj Kurskoj oblasti ima za cilj stvaranje tampon zone.

Prvi je to put da je Zelenski jasno obrazložio cilj upada na rusku teritoriju, javlja Sky News.

Zelenski je ranije rekao da operacija pokrenuta 6. avgusta ima za cilj da se zaštite zajednice u pograničnom regionu Sumi od stalnog granatiranja.

- Sad je naš primarni zadatak u odbrambenim operacijama sveukupno - da uništimo što je moguće više ruskog ratnog potencijala i provedemo maksimalne kontraofanzivne akcije - poručio je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Zelenski ističe da to uključuje stvaranje tampon zone na teritoriji Rusije te dodaje da Ukrajina "i dalje nanosi gubitke Rusiji".

Ustvrdio je da ukrajinska operacija u ruskoj oblasti Kursk nanosi štetu "ruskoj vojsci, državi, njihovoj odbrambenoj industriji i njihovoj ekonomiji".

Ukrajinska vojska je 6. avgusta napala područje Kurska zauzevši, prema navodima Kijeva, 82 naselja i 1.150 kvadratnih kilometara, premještajući prvi put rat na rusku teritoriju.

#Granatiranja #KontraofanzivneAkcije #KurskaOblasti #OdbrambenimOperacijama #Predsjednik #RuskiRatnogPotencijala #SkyNews #TamponZone #Ukrajinski #VolodimirZelenski #svijet