Članak

IZRAELSKI PREMIJER

Netanyahu traži veći pritisak na Hamas

Hamas ustraje u svom odbijanju i nije poslao ni predstavnika na pregovore u Dohi. Zato pritisak treba usmjeriti prema Hamasu i njegovom vođi Jahji Sinvaru, a ne prema izraelskoj vladi.

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu apelovao je jučer da se "usmjeri pritisak na Hamas" i osudio njihovo "tvrdoglavo odbijanje" sporazuma o primirju u Pojasu Gaze, neposredno prije nove posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Izraelu.

- Hamas ustraje u svom odbijanju i nije poslao ni predstavnika na pregovore u Dohi. Zato pritisak treba usmjeriti prema Hamasu i njegovom vođi Jahji Sinvaru, a ne prema izraelskoj vladi.

Snažan vojni pritisak i snažan diplomatski pritisak jedini su način da se oslobode naši taoci - rekao je Netanyahu, saopštio je njegov ured, prenosi AFP.

Izraelski pregovarači razgovarali su u četvrtak i petak u Dohi s katarskim, egipatskim i američkim posrednicima o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca. Na povratku su Netanyahuu izrazili svoj "umjereni optimizam", navodi njegov ured.

"Postoji nada da će značajan pritisak SAD i posrednika na Hamas omogućiti ukidanje protivljenja Hamasa američkom prijedlogu, koji 'uključuje elemente prihvatljive Izraelu'", navodi se iz ureda premijera.

Hamas je u objavio petak da odbacuje "nove uslove" u ovom prijedlogu, osuđujući "američki diktat".

Netanyahu je jučer ponovo potvrdio da Izrael vodi "pregovore, a ne razmjenu u kojoj samo dajemo, a ne primamo ništa".

- Postoje stvari u kojima možemo biti fleksibilni i druge u kojima ne možemo. Zbog toga, uz znatne napore da vratimo naše taoce, ostajemo čvrsti na načelima koja smo uspostavili, a koja su ključna za sigurnost Izraela - kazao je.

Netanyahu će danas u Jerusalemu primiti Blinkena koji dolazi u Izrael već deveti put od početka rata u Pojasu Gaze.

#AFP #AntonyBlinken #BenjaminNetanyahu #Dohi #Hamas #Izraelu #Jerusalemu #PojasuGaze #SAD #Talaca #Svijet