Članak

GOST 30. SFF-A

Počasno Srce Sarajeva uručeno oskarovcu Alexanderu Payneu

Foto: radiosarajevo.ba

(Patria) - Nagrada "Počasno Srce Sarajeva" na jubilarnom 30. Sarajevo Film Festivalu (SFF) uručena je slavnom američkom reditelju, scenaristi, producentu i dvostrukom oskarovcu Alexanderu Payneu, za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Američkom filmašu, koji je prvi put posjetio Sarajevo još 2005. godine, Počasno Srce Sarajeva uručeno je večeras u Ljetnom kinu Coca Cola. Tom prilikom je prikazan i njegov nagrađivani film „Stranputice“, koji je na SFF-u bio prikazan i 2005.

U okviru 30. Sarajevo Film Festivala, Payne je danas održao i masterclass u ispunjenoj dvorani Bosanskog kulturnog centra. Dvostruki dobitnik nagrade Oscar govorio je o svojoj bogatoj karijeri, redateljima kojima se divi, viziji filma i vesternima.

Unuk grčkih imigranata, Alexander Payne je odrastao u Nebraski, SAD. Studirao je historiju i špansku književnost na univerzitetu Stanford prije nego što je magistrirao filmsku režiju na UCLA-u. Njegovih osam dugometražnih filmova nominovano je za ukupno 24 Oscara, uključujući četiri nominacije za najbolji film i tri za najbolju režiju. Dva puta je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij, a njegov najnoviji film, „Bartonova akademija“ (The Holdovers), osvojio je nagradu za najbolju sporednu glumicu ove godine.

#AlexanderPayne #oskarovac #SFF #magazin1