Članak

IMA 37 GODINA

Tajland dobio najmlađu premijerku u historiji

Tajlandski parlament potvrdio je izbor Paetongtarn Shinawatre (37) za novu premijerku.

(Patria) - Tajlandski parlament potvrdio je izbor Paetongtarn Shinawatre (37) za novu premijerku.

Shinawatra je najmlađa premijerka u tajlandskoj historiji i druga žena na toj funkciji.

Tajland već dvije decenije prate državni udari i sudske presude koje su srušile više vlada i političkih stranaka.

U pratnji oca, odjevena u vojnu odoru, 31. čelnica tajlandske vlade položila je zakletvu te odala počast kralju.

Nakon iznenadne smjene njenog prethodnika, Shinawatra je bila jedina kandidatkinja 11-eročlane koalicije koju predvodi njena stranka "Za Tajlanđane".

- Željela bih zahvaliti svima - i onima koji su glasali za mene i onima koji nisu - obećavam da ću svima služiti jednako i svim srcem - bez obzira na dob, spol i razlike.

Pretvorimo zajedno sve izazove u prilike kako bi Tajland postao mjesto gdje svako može sanjati, stvarati i oblikovati svoju budućnost - rekla je Shinawatra.

Nova premijerka nije mogla zaobići ni svog oca - nekadašnjeg premijera.

- Nadam se da mogu oca pitati za savjet kad god poželim, no ja sam nezavisna, imam svoje ideje i ciljeve, iako su mi važni svi njegovi komentari - poručila je.

Shinawatra je izabrana nakon što je Ustavni sud neočekivano smijenio premijera Sretthu Tavisina, čiji je politički uspon bio jednako brz koliko i njegov pad.

Smijenio ga je Ustavni sud zbog navodnog kršenja etičkih načela i destabilizacije političke situacije.

Odluka o njegovoj smjeni donesena je nakon još jednog šoka i odluke, ponovo Ustavnog suda, o raspuštanju glavne opozicione stranke "Kreni", koja je stekla popularnost predlaganjem reforme trenutno nedodirljive monarhije i vojske.

Nova premijerka, majka dvoje djece te bivša direktorica hotelskog lanca, četvrti je čelnik iz moćne dinastije Shinawatra, nakon ujaka, oca i tete. Posljednje dvoje svrgnuto je u puču i prognano iz zemlje.

Nakon odricanja od nekih ideja, ocu Takhsinu dopušten je povratak u Tajland, a proteklog vikenda obuhvaćen je i kraljevskim pomilovanjem.

Premijerka, kojoj zamjeraju političko neiskustvo, zauzima se za povećanje minimalne plate, strožije mjere vezane uz trgovinu drogom, reviziju Ustava i ukidanje vojnog roka.

Njeni glavni izazovi bit će kako pokrenuti stagnirajuću ekonomiju, zaustaviti pad popularnosti svoje stranke te izbjeći moguće vojne udare i sudske odluke koje su presudile nizu njenih prethodnika.

#Kreni #Monarhija #PaetongtarnShinawatre #SretthuTavisina #Svijet #Tajland #Takhsinu #Ustav #Vojna #ZaTajlanđane