Članak

STIŽE AUSTRIJSKA ČETA

Na bh. cestama danas pojačano kretanje vozila EUFOR-a

Građani Bosne i Hercgovine će danas moći vidjeti pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima od graničnog prijelaza Bosanski Brod/Slavonski Brod do baze Butmir u Sarajevu.

(Patria) - Građani Bosne i Hercgovine će danas moći vidjeti pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima od graničnog prijelaza Bosanski Brod/Slavonski Brod do baze Butmir u Sarajevu.

Ove aktivnosti vezane su za dolazak Austrijske manevarske čete u Bosnu i Hercegovinu i u sklopu su redovne rotacije pripadnika EUFOR-a.

Nakon dolaska i integracije u strukturu EUFOR-a, prvi zadatak koji će ova četa dobiti je učestvovanje u vježbi "Brzi odgovor", godišnjoj EUFOR-ovoj obuci većeg obima koja se održava od 24. avgusta do 16. septembra.

U periodu od 24. avgusta do 16. septembra, stanovnici BiH mogu očekivati pojačano kretanje vojnika, patroliranje i ostale aktivnosti, kao i prijevoz opreme rezervnih snaga i letove helikoptera širom BiH, uglavnom u području Čapljine, Glamoča, Livna, Orašja, Pazarića, Sarajeva, Tuzle, Ustikoline, kao i na graničnim prijelazima Bosanski Brod, Klobuk, Metaljka i Svilaj.

Neke od ovih aktivnosti mogu biti većeg obima ili se odvijati tokom noći.

EUFOR poduzima sve mjere kako bi vježba u što je moguće manjoj mjeri uticala na javnost.

"Lokalne vlasti i stanovništvo će putem naših timova za vezu i osmatranje i saopštenja za javnost biti na vrijeme obaviješteni o svakom kretanju EUFOR-a u njihovoj blizini.

EUFOR je snažan, sposoban i pouzdan partner i ostaje posvećen pružanju podrške bosanskohercegovačkim vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja", saopšteno je iz EUFOR-a.

#BiH #BosnaIHercegovina #AustrijskaManevarska #BrziOdgovor #EUFOR #BosanskiBrod #Sarajevo #Vojnici #GranicniPrijelazi #SigurnoStabilno