Članak

A, TU SU I STRANCI

Psi laju, karavani prolaze: U ponedjeljak sjednica Ustavnog suda BiH, usvaja se Budžet i program rada za 2025.

Piše: A. Čorbo-Zećo

Plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zakazana je za ponedjeljak 19. avgusta 2024. godine.

Na dnevnom redu su samo dvije tačke Program rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za 2025. godinu i Prijedlog budžeta Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za 2025. godinu.

Narodski rečeno psi laju, a karavane prolaze. Posebno je značajno naglasiti da će na sjednici učestvovati i stranci. Strane sudije kojih se Milorad Dodik i Drgaan Čović žele tako zdušno riješiti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je aktuelizirao priču o tome kako Republika srpska želi da realizuje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali u kojima piše da mora biti riješeno i pitanje Ustavnog suda BiH.
Najgore od svega je što su i stranke Trojke prihvatile zdravo za gotovo ovakav dokument, grubo kasnije optužujući SDA premijere koji se nisu složili s Planom rasta.

Željela je trojka sakriti izdaju države BiH pod krinkom da će BiH dobiti novac iz Plana rasta. I možda bismo I dobili, ali šta bi bilo s državom očito vlasti nije briga.

Podsjećamo da je Dodik optužio Ustavni sud BiH da krši Ustav i zakon i u pogledu svoje unutrašnje organizacije.

“Ustavna odredba je da predsjednik i potpredsjednik suda mogu da budu samo domaće sudije. Sada vidimo da su tu i strane sudije, što znači da definitivno krše Ustav. Tamo nema sudija iz reda srpskog naroda i mi smo rekli da dok se ne riješi pitanje stranaca, mi ne mislimo da radimo na tom pitanju - rekao je Dodik.

Radili ili ne radili Ustavni sud BiH ide dalje. Ipak, problematično je to što ustavni sud BiH nije u stanju da osigura implementiranje presuda koje donese, a što ozbiljno narušava i njihov ugled.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i njihovo neprovođenje je krivično djelo za koje su propisane zatvorske kazne od šest mjeseci do pet godina.

To što Ustavni sud BiH s pravom kritikuje Tužilaštvo BiH koje ne radi ništa da kazni one koje krši zakone ipak ne abolira do kraja i sam Ustavni sud BiH.
Očekivati je da će u Program rada baviti se ovim pitanjima, koja mogu donijeti prosperitet BiH.

#AminaČorboZećo #DraganČović #MiloradDodik #Trojka #Ustavnisud #bih #izdvojeno