Članak

POGLEDI

Drugo lice SFF-a: Umjesto da im se crvene obrazi, bh. političari šetali crvenim tepihom dok gase bh. kinematografiju

Piše: A.Čorbo-Zećo

Baš u vrijeme Sarajevo film festivala i treba pričati o problemima koje kinematografiju vode u propast. Iako su defilovali političari crvenim tepihom, gdje im nikako nije mjesto, ne treba mnogo da se zaključi da su upravo oni u skupim odijelima i toaletama najzaslužniji što je bh. kinematografija na izdisaju.

Tek odvažni smiju otvoreno govoriti o potezima vlasti koje ne rade ništa.
Bh. reditelj i jedini oskarovac Danis Tanović tako je danas na druženju s publikom i medijima u okviru Sarajevo Film Festivala otvoreno govorio o tome kako ništa ne funkcioniše. Osim što je pohvalio Kanton Sarajevo jasno je kazao da ako se nešto ne promijeni 'to bi moglo biti to što se njega tiče'.
On je istakao da bh. kinematografija postoji isključivo zahvaljujući entuzijastima.

- Bilo je lijepo nekoliko godina. Imam osjećaj da dolazimo na kraj jednog lijepog perioda. Puno klinaca sa Akademije je imalo priliku da rade, puno kolega koii do tada nisu radili. U srijedu imamo premijeru drugu sezonu "Kotline" koja je napravljena u BH Content Labu. Najgora moguća stvar koja se mogla desiti bh. filmu je ukidanje Content Laba. Jednostavno filmski radnici ovdje više nemaju kome da se okrene da se nađe barem taj prvi novac. Ako se nešto ne promijeni to bi moglo biti to što se mene tiče i bosanskog filma - izjavio je Tanović.

- Sjećat ćemo se lijepih vremena i lijepih filmova - poručio je, između ostalog, Tanović.

Podsjećamo, Udruženje rediteljica i reditelja u BiH u pismu koje su uputili Nerminu Nikšiću, premijeru Federacije Bosne i Hercegovine, između ostalog, spočitali su gašenje platforme BH Content Lab, putem koje su snimali TV serije i filmove.

- BH Telecom, čiji je vlasnik Federacija BiH, ugasio je rad BH Content Laba uprkos Vašem uvjeravanju da ćete, ne samo podržati ovaj projekat, već i povećati finansiranje istog. Dakle, ni u segmentu televizije neće više postojati domaći sadržaj i domaća proizvodnja - istakli su

Novi direktor BH Telecoma Amel Kovačević kojeg je imenovala Trojka (SDP, NS i NiP) još početkom ove godine na godišnjoj press-konferenciji kompanije najavio odustajanje od dotadašnje podrške domaćoj kinematografskoj produkciji.

Ulaganje kroz projekat BH Content Lab nova uprava BH Telecoma svrstala je u "problematične projekte".

- BH Content Lab smo stavili pod lupu, jer nismo prepoznali elemente opravdanosti za ovakvo investiranje, a cijenimo i podržavamo razvoj bh. kinematografije. BH Telecom je investitor i producent svih tih sadržaja.

Neki od tih filmova i serija imaju značajne rezultate na međunarodnoj sceni i vrlo su gledani. Smatramo da način na kojim smo učestvovali nije adekvatan te tu metodologiju u najmanju ruku moramo promijeniti.

Nismo ti koji se bave investiranjem u multimedijalne sadržaje. Formalno nemamo ljude koji znaju o filmu, kako ga napraviti i to prodati. BH Telecom će ispoštovati ranije preuzete obaveze koje se odnose na BH Content Lab, ali preostala neugovorena sredstva presložit ćemo na taj na način da BH Telecom ne snosi sve rizike kada je u pitanju ovaj projekat - kazao je Kovačević.



#AmelKovačević #BHContentLab #BHTelecom #BosnaHercegovina #DanisTanović #FederacijaBiH #Kinematografija #NerminNikšić #SarajevoFilmFestival #Trojka #bih #izdvojeno