Članak

MIZ

Šehidska dova u Solunu 20. avgusta: Sjećanje na šehide olovskog ratišta

(Patria) - Na musalli džamije u Solunu kod Olova u utorak, 20. augusta, s početkom u 11.30 sati bit će održan program Šehidske dove.

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Olovo Šehidsku dovu organizuje 20. augusta, na dan kada je u mezarju u Solunu ukopan prvi šehid. Tradicionalno, na ovaj dan članovi šehidskih porodica, ali i ostale džematlije i vjernici, obilaze mezarje i sjećaju se šehida.

- Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše. Na ovaj način ukazujemo na značaj i doprinos šehida olovskog ratišta - izjavio je za Agenciju MINA glavni olovski imam Esaf-ef. Pepić.

Na šehidskom mezarju u Solunu je ukopano 150 šehida, a efendija Pepić je naglasio da je jedna od poruka i ovogodišnje šehidske dove da šehidski nišani podsjećaju na herojstvo, te odbranu od zla i zločina.

- Imamo obavezu trajnog sjećanja na one koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine. Naše okupljanje na Šehidskoj dovi je podsjetnik na sve ono čime su nas oni zadužili - kazao je Pepić.

Podsjećamo, na području Medžlisa Islamske zajednice Olovo postoji 21 tradicionalno dovište, a učenje dova počinje krajem maja, od dove na Kurban-kamenu iznad Glavična na kojem je, prema predajama, sultan Mehmed II Fatih zaklao svoj kurban, pa do dova na Jasiku, Carevoj Ćupriji, Martinovićima, Čuništima i na Memagića Stijeni. Posljednja bude proučena Šehidska dova u Solunu.

- Na našim dovištima njegujemo svoju tradiciju, iskazujemo vjeru u Jednog Boga, Kojeg molimo za oprost naših grijeha i spas naše vjere i naroda. Dove se upućuju Dragom Bogu da nam podari berićet u godini, ljubav u porodici, druženje i pomaganje u društvu, sigurnost u domovini i nadu za sigurnu i ljepšu budućnost - dodao je efendija Pepić.

Najavio je da će program izvesti učači Kur'ana i ilahija, a da će prigodno predavanje održati dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftija sarajevskog.

#Berićet #Dove #EsafPepić #Herojstvo #MIZ #MuftijaSarajevski #Olovo #ŠehidskaDova #ŠehidskoMezarje #Solun #BiH