Članak

RATIŠTA

Ukrajina kaže da njene snage napreduju od jedan do tri kilometra u ruskoj oblasti Kursk

(Patria) - Načelnik ukrajinske vojske Oleksandr Syrsky rekao je u petak da su njegove snage napredovale između jednog i tri kilometra u nekim oblastima u ruskoj oblasti Kursk, javio je Reuters.

Ukrajina je saopštila da je preuzela kontrolu nad 82 naselja na površini od 1.150 kvadratnih kilometara u regionu nakon što je pokrenula veliki prekogranični napad 6. augusta.

Informišući predsjednika Volodymyra Zelenskog putem video veze, Syrskyi je izvijestio o borbama u oblasti Malaja Loknja, nekih 11,5 kilometara od ukrajinske granice.

„Generalno, situacija je pod kontrolom, sve se odvija po planu“, rekao je Syrskyi u videu koji je Zelenskyy objavio na Telegramu.

Rekao je da se nada da će borbe u blizini Male Loknje omogućiti ukrajinskoj vojsci da uhvati „mnoge zarobljenike“.

Ukrajinski zvaničnici su izvijestili da su stotine ruskih vojnika zarobljeni tokom upada, izražavajući nadu da će to ubrzati razmjenu ukrajinskih boraca koji su u ruskom zarobljeništvu.

„Operacija Kurska oblast - jačamo naše pozicije i popunjavamo 'razmjenski fond' za Ukrajinu“, rekao je Zelenskyy na društvenoj mreži X.

Syrskyi je dodao da su nastavljene intenzivne borbe na ukrajinskoj liniji fronta na istoku, posebno u Toretsku i strateškom čvorištu oblasti Pokrovsk.

#Kursk #MalajaLoknja #MaleLoknje #OleksandrSyrsky #OperacijaKurska #Pokrovsk #Toretsk #Ukrajina #VolodymyrZelenskyy #Svijet