Članak

PALESTINA

Gaza zabilježila prvi slučaj dječije paralize u 25 godina

(Patria) - Gaza je zabilježila svoj prvi slučaj dječije paralize u 25 godina, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja u petak, nakon što je šef UN-a Antonio Guterres pozvao na pauze u ratu između Izraela i Hamasa kako bi se vakcinisalo stotine hiljada djece, javio je AFP.

Testovi u Jordanu potvrdili su bolest kod nevakcinisanog desetomjesečnog djeteta iz centralnog dijela Pojasa Gaze, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Ramali.

Prema Ujedinjenim nacijama, Gaza, koja je sada u jedanaestom mjesecu rata, nije registrovala slučaj dječje paralize 25 godina, iako je poliovirus tipa 2 otkriven u uzorcima prikupljenim iz otpadnih voda te teritorije u junu.

„Ljekari su sumnjali na prisustvo simptoma koji su u skladu sa poliomijelitisom“, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

„Nakon sprovođenja neophodnih testova u glavnom gradu Jordana,
Amanu, potvrđena je infekcija.“

Slučaj se pojavio ubrzo nakon što je Guterres pozvao na dvije sedmodnevne pauze u ratu u Gazi kako bi se vakcinisalo više od 640.000 djece.

Poliovirus, koji se najčešće širi kanalizacijom i kontaminiranom vodom, vrlo je zarazan. Može uzrokovati deformitete i paralizu i potencijalno je fatalan. Uglavnom pogađa djecu mlađu od pet godina.

Zdravstvene i dječje agencije UN-a saopštile su da su napravile detaljne planove da dođu do djece širom opkoljene palestinske teritorije i da bi mogle početi ovog mjeseca. Ali to bi zahtijevalo pauze u ratu između Izraela i Hamasa, rekli su.

„Spriječavanje i obuzdavanje širenja dječje paralize zahtijevaće masivne, koordinisane i hitne napore“, rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

„Apelujem na sve strane da odmah daju konkretna uvjeravanja koja garantuju humanitarne pauze za kampanju.“

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF-ov fond za djecu saopštili su da planiraju dvije sedmodnevne akcije vakcinacije širom Pojasa Gaze, počevši od kraja augusta, protiv poliovirusa tipa 2 (cVDPV2). Prošlog mjeseca je objavljeno da je poliovirus tipa 2 otkriven u uzorcima prikupljenim u Gazi 23. juna.

„Ove pauze u borbi omogućile bi djeci i porodicama da bezbjedno stignu do zdravstvenih ustanova i terenskim radnicima u zajednici da dođu do djece koja ne mogu pristupiti zdravstvenim ustanovama radi vakcinacije protiv dječje paralize“, navodi se u saopštenju agencija.

Regionalno pitanje javnog zdravlja

Nakon 25 godina bez dječje paralize, njegovo ponovno pojavljivanje u Pojasu Gaze ugrozilo bi susjedne zemlje, dodaje se.

„Prekid vatre je jedini način da se osigura javna zdravstvena sigurnost u Pojasu Gaze i regionu.“

Tokom svake runde kampanje, ministarstvo zdravlja u Gazi, zajedno sa agencijama UN-a, obezbijedilo bi „dvije kapi nove oralne polio vakcine tipa 2 (nOPV2) za više od 640.000 djece mlađe od deset godina“.

Očekuje se da će više od 1,6 miliona doza nOPV2 proći kroz izraelski aerodrom Ben Gurion „do kraja augusta“, dodaje se u saopštenju.

#AntonioGuterres #DječjaParaliza #Gaza #Hamas #Izrael #Jordan #PojasGaze #Poliovirus #UN #Vakcinacija #Svijet