Članak

SAD

Biden: Niko ne bi trebao potkopavati napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da nijedna strana na Bliskom istoku ne bi trebala potkopavati napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi za koji je tvrdio da je sada na vidiku, ali je upozorio da je „daleko od kraja“, javio je Reuters.

„Niko u regionu ne bi trebalo da preduzima akcije da potkopa ovaj proces“, napisao je Biden na društvenim mrežama.

Kasnije je rekao novinarima da je optimista u pogledu izgleda za prekid vatre.

„Od prije sat vremena, još uvijek je u igri. Optimista sam. Daleko od toga da je gotovo“, rekao je.

„Postoji još nekoliko problema. Mislim da smo uspjeli“, dodao je, ne ojašnjavajući detalje.

Upitan kada će početi sporazum o prekidu vatre ako se postigne dogovor, Biden je rekao da „to ostaje da se vidi“.

Izrael je insistirao da će mir biti moguć samo ako Hamas bude uništen, dok je Hamas rekao da će prihvatiti samo trajni prekid vatre, a ne privremeni.

Pregovori o prekidu vatre u Dohi pauzirani su u petak, a nastaviće se sljedeće sedmice. U zajedničkoj izjavi, SAD, Katar i Egipat naveli su da je Washington predstavio novi prijedlog. Washington, najvažniji saveznik Izraela, kaže da će prekid vatre smanjiti rastuću prijetnju širenja izraelskog rata iz Pojasa Gaze. Biden je prvobitno iznio prijedlog o prekidu vatre u tri faze u obraćanju 31. maja, ali su posrednici naišli na ponovljene prepreke.

Najnovije krvoproliće u decenijama starom izraelsko-palestinskom sukobu pokrenuto je 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael, ubivši 1.200 ljudi i uzevši oko 250 talaca. Izraelski kasniji napad na enklavu kojom upravlja Hamas ubio je preko 40.000 Palestinaca i raselio gotovo cjelokupno stanovništvo od 2,3 miliona, uzrokujući krizu gladi i dovodeći do optužbi za genocid na Svjetskom sudu koje Izrael negira.

#BliskiIstok #Dohi #DruštveneMreže #Gaza #Hamas #Izrael #JoeBiden #PrekidVatre #Reuters #Sporazum #Svijet