Članak

OTVOREN JE 30. SFF

Bosanskim ćilimom prošetala ekipa filma 'Nakon ljeta' Danisa Tanovića, palestinski reditelj Suleiman dobio 'Srce Sarajeva'

Ekiša filma 'Nakon ljeta' (Foto: Vijesti.ba)

(Patria) - Otvoren je 30. Sarajevo Film Festival. Crvenim bosanskim ćilimom prošetale su brojne zvanice, kao i ekipa filma "Nakon ljeta" oskarovca Danisa Tanovića koji otvara prvu noć Festivala. Ceremonija otvaranja održana je u Narodnom pozorištu, a direktor SFF-a Jovan Marjanović zahvalio se svima onima koji su učestvovali u projektu SFF-a koji ove godine slavi 30. rođendan.

30. Sarajevo Film Festival odao je počast palestinskom reditelju Eliji Suleimanu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Višestruko nagrađivanom autoru uručeno je priznanje Počasno Srce Sarajeva, dok će u sklopu programa „Posvećeno“ (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova.

Suleiman je u svojoj izjavi za BHRT na crvenom tepihu podsjetio na patnje Palestinaca i genocid u Gazi navodeći da je BiH prošla kroz istu patnju.

Nakon što je preuzeo Srce Sarajeva, Suleiman je kazao da mu je upravo sada potrebno "Srce Sarajeva" zbog onoga što se događa u svijetu.

"Moje srce jeste veliko, ali ovo Srce Sarajeva je još veće. I ja ću da ga transplantiram čim dođem kući. Želim se zahvaliti Sarajevu Film Festivalu i za mene je ovo sve jako emotivno. I sada moram da idem", kazao je Suleiman.

Na pozornicu Narodnog pozorišta izašla je glumačka ekipa filma 'Nakon ljeta' kao i reditelj Danis Tanović.

"Sretan rođendan svima jer je ovo rođendan našeg festivala. Nadam se da ćete uživati u filmu koliko smo mi uživali praveći ga, a to će biti mnogo", kazao je Tanović.

Za nagradu "Srce Sarajeva" takmičit će se 57 filmova, a počasno "Srce" ove godine bit će uručeno holivudskoj zvijezdi, glumici Meg Rajan, koja će tokom trajanja SFF-a održati Masterklas predavanje za filmske stvaraoce i ostale zainteresirane. Osim Rajan, Sarajevo će tokom Festivala ugostiti umjetnike poput Korda Džefersona, Aleksandera Pejna, Elie Suleiman i Džona Turturoa.

Na Festivalu će biti prikazano nešto više od 250 ostvarenja iz 70 zemalja iz različitih žanrova filmske umjetnosti, a SFF je sjajna prilika za brojne mlade autore, kao i volontere, koji se i ove godine brinu o tome da se brojni gosti Festivala osjećaju "kao kod svoje kuće" te se ovih dana mogu vidjeti kako užurbano rade na svim festivalskim lokacijama.

Ovogodišnji SFF ugostit će 3.000 gostiju, filmskih stvaralaca koji su ove dane bukirali za Sarajevo.

U Sarajevu boravi i veliki broj turista, a smještajni kapaciteti su puni. Na više lokacija u Sarajevu pripremljeni su brojni sadržaji te muzički nastupi.

#DanisTanović #EliSuleiman #Palestina #SFF #Lifemagazin