Članak

RASPODJELA SREDSTAVA

Mustafić i Duraković obrušili se na Trojku: Prihvatili uzuse i kriterije HDZ-a

(Patria) - Federalno ministarstvo kulture i sporta 12. avgusta je objavilo odluku o raspodjeli transfera za institucije nauke i kulture od značaja za BiH iz Budžeta za 2024. godinu.

Tako je najveći pojedinačni iznos dobilo Hrvatsko narodno kazalište Mostar i to čak 100.000 KM.

Druga pozorišta dobila su značajno manje sredstava, a Narodno pozorište Sarajevo dobilo je 61.000 KM. Bosansko narodno pozorište Zenica dobilo je 20.000 KM, Narodno pozorište Mostar 20.000 KM koliko i Narodno pozorište Tuzla.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH vrijedi pet puta manje od HNK pa je za projekat dobilo 20.000 KM. Uposlenici NUB BiH već pet mjeseci rade bez plaća, a za 26. avgust su najavili gašenje institucije ukoliko se ništa ne promijeni. Iako je ovo institucija od značaja za državu, i ovaj transfer pokazuje kakva je situacija u stvarnosti.

Na ovu raspodjelu ministrice Sanje Vlaisavljević koja je iz kvote HDZ-a reagirali su direktori dvije kulturne institucije Dino Mustafić, direktor NP Sarajevo i Jasmin Duraković, direktor Bosanskog kulturnog centra Sarajevo.

"Ustanove i festivali koji nisu hrvatski, niti bošnjački već su samo umjetnički relevantni sa dugom tradicijom kao MESS ili SVEM sramno su podcijenjenjeni od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta u Federaciji BiH po kriterijima HDZ-a koji očigledno ne smetaju ni Trojci", naveo je Mustafić.

Direktor BKC-a Duraković oglasio se na Facebook-u:

"Izgleda da je Trojka, snažnije nego što je to ikada radila SDA, prihvatila koncept potpune dominacije (folklornog) dvonacionalnog pristupa kulturi po uzusima HDZ-a u Federaciji BiH, koncept kakav historija bilježi da se na ovim prostorima događao krajem 19. stoljeća.


Kakvi umjetnički i estetski standardi, kakav kriterij izvrsnosti i relevantnosti na domaćem, regionalnom ili svjetskom planu, kakva progresivna kulturna politika, kakvo 21. stoljeće", naveo je Duraković.

#DinoMustafić #SanjaVlaisavljević #VladaFederacije #bih #JasminDuraković