Članak

AGITATORICA TROJKE

Ivana Marić ismijava reisa Kavazovića i islam: Hoće li i sada tvrditi da se šalila kao kad je Bošnjake nazvala izmišljenim!

Piše: Amra Vrabac

Politička analitičarka ili agitatorica aktuelne vlasti i stranaka trojke Ivana Marić danas je na svojim profilima na mreži X i Facebook ismijavala reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

Povod joj je bio poziv reisa Kavazovića svim hatibima u našoj zemlji da sa džematlijama prouče Kišnu dovu slijedeći sunnet i i primjer Božijeg Poslanika Muhammeda a.s..

No, Marić je umjesto poštovanja prema islamu i muslimanima s kojima živi ali od kojih očito ništa nije naučila, pokazala elementarnu nekulturu pa zašto ne reći i islamofobiju.

"Treba što prije patentirati ovu genijalnu ideju za rješenje klimatskih problema. Pa jel!", napisala je podrugljivo Marić.


Kada se prije nekoliko godina pravdala i izvinjavala za svoju izjavu da su Bošnjaci izmislili to da ne bi bili "samo muslimani", mislila sam da je Marić možda zaista napravila gaf kako je tvrdila. Ali ako pogledamo i neke druge njene objave, i ovu današnju, onda je jasno da je Marić već na dobrom putu nacionalizma. Jer ako se ismijavate sa najvećim vjerskim autoritetom i Islamskom zajednicom u BiH onda to govori da ona kao neko ko živi u Sarajevu nije ništa naučila.

Kada sam joj u komentaru ispod današnje objave na Facebooku napisala da je bolje ne komentarisati stvari koje ne razumije, Marić me je u duhu demokratije obrisala. I hvala joj na tome, jer bih sigurno ja nju eliminisala kao što radim sa svakim nacionalistom i islamofobom ako mi se kojim slučajem zadese u FB raji.

Treba podsjetiti da je Ivana Marić 2021. godine bila jedno od imena za dogradonačelnicu Sarajeva, a na prijedlog Naše stranke. Tada me je ubjeđivala i pravdala se da nije nacionalista i kako se izjavom o Bošnjacima „pogrešno našalila“. Možda sam joj tada povjerovala, ali danas mi je jasno da to nije bila ni šala ni gaf, već čvrsto političko ubjeđenje koje njeguje isto kao i stranka koja je tada htjela predložiti na ovu funkciju.

“Postoje ljudi koji samo čekaju grešku, pogotovo kad to predvodi vojska botova i nameću neki stav. Ne znam onda kako sam svih ovih godina mogla sakriti toliki nacionalizam koji mi oni impliciraju. To se ne može sakriti”, kazala je Marić za Patriju u martu 2021. godine.

I zaista je bila u pravu. Nacionalizam više ne može sakriti.

I da samo napomenem, očito nisam jedina koja joj je skrenula pažnju na pogrešnu objavu. Sa FB je objava nestala, dok je na mreži x još uvijek dostupna.

#islam #Islamskazajednica #IvanaMarić #uvreda #bih #izdvojeno