Članak

SRAMOTA ZA DRŽAVU

Uposlenici NUB-a 1992. spašavali Vijećnicu, danas bez podrške gradonačelnice koja brine za ćevape umjesto za nacionalno blago

Piše: Amra Vrabac

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH već drugi mjesec vode "javnu" bitku kako bi se konačno riješio status ove institucije, iako su već pet mjeseci bez plaće. Svi nivoi vlasti kojim su se obraćali „peru ruke“ jedni od drugih. A istina je da NUB BiH kao jedna od najvažnijih institucija u BiH, posebno u segmentu izdavaštva pred gašenjem i to samo nekoliko dana pred obilježavanje 25. avgusta kada je u noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine agresor granatirao i zapalio Vijećnicu u kojoj je NUB BiH bila smještena od 1951. godine.

U gašenju vatre i spašavanju i Vijećnice i knjiga tada su učestvovali i zaposlenici NUB BiH. Vjerovatno nisu mogli ni slutiti da će nove generacije zaposlenika danas biti prisiljeni na gašenje novih požara ali ovog puta u vidu svojih radnih mjesta jer za njih niko nema sluha.

Uposlenici NUB BiH nisu dobili podršku gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja u istom danu može obići sva dešavanja u Sarajevu, a popodne dijeliti ćevape s visokim predstavnikom, ali se ne može pridružiti radnicima NUB-a u protestnoj šetnji i borbi za svoja prava.

Inače, Karić svoju funkciju obavlja u prostoru koji je nekad čuvao književno blago, a nakon obnove Vijećnice 2014. godine NUB BiH nikada nije dobio svoj prostor nazad.

Ako se to već nije riješilo za vrijeme ranijih gradonačelnika, onda je Karić koja se sama predstavlja borcem za pravdu i istinu, to trebala provesti do kraja. Kako je rovila po papirima za neke druge stvari svog prethodnika, a rado nastavila neke druge projekte, niko je ne bi zaustavio da je odlučila NUB-u vratiti Vijećnicu.

I tako danas NUB mora tražiti dozvolu da uđe u Vijećnicu i obilježi godišnjicu barbarskog zločina nad ovom institucijom gdje su nekad bili domaćini stotinama hiljada studenata i istraživača.

Danas uposlenici NUB-a borave u neuslovnim prostorijama koje su im 1998. godine date na privremeno korištenje. I taj privremeni rok ističe za koju godinu, ako do tada bude NUB-a i njenih uposlenika.

Ne upoređujući niti umanjujući sudbinu koja je zadesila jednu sarajevsku pijacu u novembru 2023. godine, ali na zgarište su se sjatili svi mogući kantonalni funkcioneri pa i gradonačelnica Karić koja je obećala pomoć. I naravno da prodavači koji su u jednoj minuti izgubili sve što su imali zaslužuju brzu reakciju i pomoć vlasti, ali ostaje pitanje kome danas još da se obrate uposlenici NUB BiH. Visokom predstavniku? Odlazećem šefu Delegacije EU? Političari su svoje lice pokazali i od njih NUB ništa ne može očekivati.
Ministri u Vladi KS prebacuju odgovornost jedni na druge, federalna ministrica obrazovanja Jasna Duraković jeste ranije primila uposlenike NUB-a, a u današnjem pismu je tražila od Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, da preuzme odgovornost na koju se obavezala Vlada i izvrši zakonsku obavezu sufinansiranja plaća i ostalih troškova NUB BiH.

I dok se političari danas igraju sa sudbinom ove institucije i njenih uposlenika, sutra će to isto uraditi bilo kojoj drugoj instituciji pa i samoj državi.

A samo ako se pogledaju uspjesi NUB BiH i njeno članstvo u strukovnim asocijacijama i organizacijama jasno je da ima ko raditi, ali su i radnici iscrpili sve što su mogli. Ostao im je samo još pritisak javnosti.

Na kraju krajeva, zamislite bilo kojeg političara ili gradonačelnicu Karić da rade jedan mjesec bez plaće. Kako bi onda vraćali kredite za stanove, vikendice i apartmane? Ali se očito ne pitaju kako uposlenici NUB-a preživljavaju i kako će oni dočekati jesen i opremiti djecu za školu.

#BenjaminaKarić #NUB #BiH #izdvojeno