Članak

GAŠENJE INTERNATA

Reakcije iz DF-a i SDA na odluku Hota-Muminović: Zavod Mjedenica ne može biti dio vaših propalih reformi

(Patria) - Nakon informacije da se zatvara internat Mjedenica i jedan oblik okupacione terapije za korisnike, a po odluci Ministarstva odgoja i obrazovanja, reagirale su političke stranke Demokratska fronta i SDA.

Iz DF-a kažu da odluka Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, koju je donijela ministrica Hota-Muminović, da ukidaju dva od pet programa u sklopu Zavoda Mjedenica, je okrutni napad na djecu i osobe sa poteškoćama, i zahtijevamo hitnu promjenu ove odluke.

"Ukidanje Internata za smještaj učenika, kao i dnevne Radionice za osobe sa poteškoćama, će ostaviti najranjivije među nama bez redovnog obrazovanja i aktivnosti koje kao društvo nismo prestali nuditi ni u toku opsade Sarajeva. Obrazloženje kako se to čini jer navedeni programi nisu u skladu sa Pedagoškim normativima, iako postoje svi zakonski preduvjeti za njihovo postojanje, je van svakog razuma.

Činjenica da ovo nije prvi ovakav slučaj za vrijeme ove Vlade Kantona Sarajevo, i da smo prošle godine imali situaciju u kojoj samohrana majka dvoje djece sa poteškoćama nije mogla upisati djecu u vrtić, jasno pokazuje da ovo nije greška, već model nebrige za osobe sa poteškoćama koji provodi Vlada Kantona Sarajevo, i posebno ministrica Hota-Muminović.

Ukoliko dalje funkcioniranje Internata i Radionice u Zavodu Mjedenica zahtijeva izmjenu Pedagoških standarda, promijenite ih. Ako zahtijeva izmjenu zakona, iako znamo da ne zahtijeva, sazovite Skupštinu da hitno razmatra izmjene zakona. Nikakvi standardi i zakoni ne smiju biti ispred brige za one kojima je najviše potrebna podrška društva", navode iz DF-a.

Iz SDA ističu da se ministrica Hota-Muminović namjerila na najosljetljiviju društvenu kategoriju.

"Nesposobna da spriječi vršnjačko nasilje, đačke obračune i nasilničke incidente u školama, ministrica Naida Hota Muminović namjerila se na najosjetljiviju društvenu kategoriju i odlučila zatvoriti internat Mjedenica i radionicu koja je radila i tokom opsade Sarajeva. Atak na vodeću bh. ustanovu koja se skoro stoljeće bavi školovanjem djece s intelektualnim poteškoćama, Konakovićeva ministrica pravda Pedagoškim standardima.

Kakvi su to standardi koji bez redovnog obrazovanja ostavljaju 11 učenika? Kakvi standardi uskraćuju pravo za naših 28 sugrađana s poteškoćama u razvoju, koji ostaju bez odgovarajućeg obrazovnog i radnog okruženja, te prava na cjeloživotno učenje?

Standardi koje zastupa i primjenjuje ministrica Naida Hota Muminović ne služe ničemu. Dio su njenih propalih reformi i kurikularnih floskula. Ranije je Pravobranilaštvo plasiralo uvredljivi dokument, kojim se na račun djece s intelektualnim poteškoćama “čuva reputacija Ministarstva”. Ne radi se tu o pedagogiji, već o izostanku empatije i osjetljivosti za one kojima je potrebno najviše pažnje i podrške. Tako vlast primjenjuje  filozofiju prema kojoj je “moral fluidna kategorija”", navode iz SDA.

#DF #internat #pedagoškistandardi #SDA #ZavodMjedenica #BiH