Članak

PREVARA ILI NE

Kantonalni ministri, zastupnici, federalni parlamentarci nosioci lista i kandidati za općinska vijeća

(Patria) - Ranija praksa političkih stranaka da na liste za općinska vijeća kandiduju kandidate koji već obnašaju neku izvršnu ili zakonodavnu funkciju nastavila se i na ovim Lokalnim izborima.

Tako je npr. stranka federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka Snaga naroda za nosioca liste za Gradsko vijeće Zenica kandidirala Arnela Isaka, aktuelnog federalnog zastupnika.

I za općinska vijeća u Kantonu Sarajevo nosioci lista ali i kandidati su već dobro poznata lica.

Aktuelna ministrica visokog obrazovanja KS Adna Mesihović našla se na listi ZNG-PZP za Općinsko vijeće Novi Grad na posljednjem mjestu, dok je njen kolega iz Vlade KS ministar finansija Afan Kalamujić kandidat za načelnika općine Novo Sarajevo.

Na listi SDP-a za Općinsko vijeće Stari Grad na drugom mjestu je aktuelna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Vlade KS Enda Pavić-Pečenković.

Za isto vijeće samo nosilac liste Naše stranke je Vibor Handžić, aktuelni zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda PFBiH.

Nositeljica liste Naše stranke u Novom Sarajevu je Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini KS i delegatkinja u Domu naroda PFBiH. Na istoj listi je i Miomirka Melank.

Njihova kolegica Sanela Klarić nosi listu ove stranke za OV Novi Grad. Dakle, sve četvoro zastupnika Naše stranke u narednom periodu vodit će kampanju za niži nivo vlasti iako će većinom odbiti mandat ukoliko ga i dobiju. Za to vrijeme Skupština KS bit će na produženom godišnjem odmoru jer se sjednice ne očekuju prije izbora 6. oktobra.

Nosilac liste Naroda i pravde u Novom Sarajevu je aktuelni dogradonačelnik Sarajeva Samir Avdić, dok na listama nema skupštinskih zastupnika niti ministara iz Vlade KS iz NIP-a.

Nositeljica liste SDP-a u Centru je Belma Kapo, kantonalna zastupnica i delegatkinja u Domu naroda PFBiH. Na istoj listi je i zastupnica Vedrana Vikić Musić. Na listi za OV Vogošća na drugom mjestu je Kristina Petrovič, aktuelna zastupnica i delegatkinja u Parlamentu FBiH.

Kada je riječ o OV Ilidža na listi SDP-a je kantonalni zastupnik Samir Avdić.

Na listi Naše stranke za OV Centar na posljednjem broju je Damir Nikšić, federalni zastupnik.

#kandidatskeliste #ministri #trojka #zastupnici #BiH