Članak

NEJEDNAKO POSTUPANJE VLADE

Isović o razrješenju s čela PU FBiH: Ovo je prvi put da se vrši smjena direktora u toku konkursne procedure

Odlukom Vlade Federacije BiH danas je Šerifu Isoviću okončan mandat direktora Porezne uprave FBiH.

(Patria) - Odlukom Vlade Federacije BiH danas je Šerifu Isoviću okončan mandat direktora Porezne uprave FBiH.

Tim povodom oglasio se i sam Isović, a njegov Facebook status možete pročitati u nastavku.

"Ovom prilikom želim izraziti zahvalnost svima onima koji su mi ukazali povjerenje da u proteklom periodu obavljam ovu dužnost. Također se zahvaljujem zaposlenicima Porezne uprave na saradnji, predanom radu i postignutim rezultatima.

Zahvala ide i poreznim obveznicima na uplatama javnih prihoda, kao i međunarodnim i domaćim institucijama, medijskim kućama i građanima na korektnoj saradnji i pomoći.

Novom direktoru Porezne uprave želim uspješan rad, bez pritisaka i opstrukcija kojima sam ja bio izložen.

Trenutno u Federaciji Bosne i Hercegovine ima veći broj rukovodećih dužnosnika koje imenuje Vlada Federacije BiH koji svoju dužnost obavljaju duže vremena i po nekoliko godina, bez raspisivanja konkursa, što međutim nije slučaj s radnim mjestom direktora Porezne uprave Federacije BiH.

Također, imamo i primjere rukovodećih državnih službenika kojima je mandat produžen bez konkursa i koji su u skladu sa zakonom trebali otići u mirovinu.

Od osnivanja Porezne uprave Federacije BiH, direktor i zamjenik direktora su uvijek, bez izuzetka, istovremeno razrješavani, što sada po prvi put nije slučaj.

Prvi put je i da se vrši smjena direktora u toku provođenja konkursne procedure. Nejednako postupanje Vlade prema dužnosnicima koje imenuje predstavlja jasan vid diskriminacije i kršenja prava u zapošljavanju.

U svom radu nikad nisam pravio kompromise na štetu zakona, pravde, istine, racionalnosti i efikasnosti niti sam podlijegao političkim, teritorijalnim ili drugim interesima.

S ponosom mogu istaći da su za vrijeme mog rukovođenja Poreznom upravom javni prihodi iz njene nadležnosti na godišnjoj razini povećani za preko 100% ili za preko 3,8 milijardi KM, da je izdato naloga za plaćanje u visini od preko 3,1 milijardu KM te da je izvršeno cca. 70 hiljada kontrola u kojima su utvrđene dodatne porezne obaveze u iznosu većem od 1,9 milijardi KM.

Broj fiskalnih uređaja povećan je za 76.530 ili za 287,63%, a u Upravu je primljen veliki broj stručnih lica među kojima i 90 certificiranih računovođa...

Zaposlenike Porezne uprave pozivam da i dalje rade i ostanu dosljedni izgradnji pravedne, racionalne, efikasne, poštovane i transparentne Porezne uprave, a porezne obveznike pozivam da posluju u skladu sa zakonom i da blagovremenim plaćanjem poreznih obaveza iskažu sigurnost svog poslovanja i ljubav prema domovini", poručio je Isović.

#Politika #Poreznauprava #ŠerifIsović #VladaFederacije #BiH