Članak

ODLUKE FEDERALNE VLADE

Općinama i gradovima 50 miliona KM iz budžeta FBiH

Također, korisnici se zadužuju da izvještaj o utrošku ovih sredstava dostave Federalnom ministarstvu finansija najkasnije do 31. decembra 2025. godine.

(Patria) - Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, donijela je Odluku o raspodjeli sredstava kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - kantoni i općine, utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. ovom ministarstvu, u iznosu od 50.000.000 KM.

Raspodjela ovih sredstava utvrđuje se na osnovu Odluke o utvrđivanju načina raspodjele i procedure za dodjelu sredstava iz ovogodišnjeg budžeta Federalnom ministarstvu finansija i Javnog poziva za podnošenje prijava za finansiranje i sufinansiranje projekata, zahtjeva, inicijativa i ostalih aktivnosti od značaja za jedinice lokalne samouprave u FBiH.

Ovom odlukom, na osnovu propisanih kriterija i na prijedlog Komisije za dodjelu sredstava općinama i gradovima iz Budžeta FBiH, iznos od 49.995.471 KM raspodjeljuje se na 68 općina i gradova u FBiH, a za ukupno 161 projekt namijenjen rješavanju pitanja komunalne i putne infrastrukture, zatim izgradnje objekata obrazovnog i sportskog karaktera, kao i kulturnog značaja, te ostalih objekata od značaja za jedinice lokalne samouprave.

Korisnici sredstava Odlukom se zadužuju da u roku od 15 dana otvore poseban transakcijski račun na koji će se doznačiti sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata, zahtjeva, inicijativa i o tome obavijeste Federalno ministarstvo finansija.

Također, korisnici se zadužuju da izvještaj o utrošku ovih sredstava dostave Federalnom ministarstvu finansija najkasnije do 31. decembra 2025. godine.

Odlukom je precizirano da će Vlada Federacije BiH sa načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli i korištenju sredstava, kojima će se regulirati međusobna prava i obaveze.

Federalni ministar finansija ovlašten je da uime Vlade FBiH potpiše ugovore o dodjeli, uslovima i načinu korištenja sredstava. Za realizaciju ove odluke zaduženo je Federalno ministarstvo finansija.

Kako je obrazloženo, od ukupno 80 općina, njih 68 je zadovoljilo kriterije i dostavilo kompletnu dokumentaciju, 10 ih nije dostavilo traženu dokumentaciju ili ista nije dostavljena u zadatom roku, dok dvije općine nisu opravdale dodijeljena sredstva iz ranijeg perioda te nisu ostvarile pravo na apliciranje za ovaj javni poziv.

Set fiskalnih zakona

Zamjenik premijera FBiH i federalni ministar finansija Toni Kraljević informirao je danas Vladu Federacije BiH sa procesom izrade seta fiskalnih zakona i njihovom upućivanju u Parlament Federacije BiH.

Istaknuto je da su do sada poduzete ključne aktivnosti na izradi sveobuhvatne fiskalne reforme u Federaciji BiH. Opredjeljenje Vlade Federacije BiH je upućivanje ovih zakonskih rješenja u redovnu parlamentarnu proceduru u toku ovog kalendarskog ljeta.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar Kraljević informirali su Vladu da set fiskalnih zakona uključuje najoptimalnija rješenja ka postizanju tri cilja, a koji podrazumijevaju poboljšanje standarda radnika, rasterećenje privrednika, te zadržavanje fiskalne stabilnosti.

Mjere fiskalne politike Vlade Federacije zasnovane su na nastavku reformskih aktivnosti u pet najznačajnijih segmenta. To su smanjenje opterećenja rada, kao i restruktuiranje poreznog opterećenja, zatim unapređenje pružanja javnih usluga, te suzbijanje neformalne ekonomije i kontinuirano unapređenje koordinacije i fiskalne odgovornosti između svih nivoa vlasti u FBiH.

Također, bitnim je navedeno očuvanje finansijske stabilnosti, te jačanje održivog, učinkovitog i stabilnog ekonomskog rasta, kao i povećanje konkurentnosti privrede.

Federalno ministarstvo finansija intenzivno radi na setu zakonskih rješenja koja će pomiriti obje strane, i poslodavce i radnike, a istovremeno će osigurati neometanu isplatu zagarantiranih prava penzionera i socijalnih kategorija.

S obzirom da je riječ o sistemskim zakonima, naglašeno je potrebnim otvoriti širu javnu raspravu kako bi svi imali priliku uložiti amandmane i iznijeti svoje prijedloge. Set ovih zakona bi trebao stvoriti preduslove za novi ekonomski i investicijski ciklus koji je potreban svim građanima.

Nakon što prednacrti ovih reformskih zakona budu upućeni u parlamentarnu proceduru, svi zainteresirani moći će se uključiti u javnu raspravu, a sve kako bi se došlo do najboljih rješenja.

Kadrovska rješenja

Vlada Federacije BiH donijela je Rješenje o razrješenju i privremenom imenovanju predsjednika i članova Nadzornog odbora ustanova socijalne zaštite Federacije BiH. Ovim rješenjem razrješavaju se dužnosti privremeno imenovani predsjednik i članovi Nadzornog odbora u ustanovama socijalne zaštite Federacije BiH.

Također, privremeno se imenuju predsjednik i članovi ovog nadzornog odbora do okončanja konkursne procedure, a najviše do tri mjeseca u sastavu Šahim Kahrimanović (predsjednik), te Miroslav Grubišić, Tomislav Martinović, Amir Softić i Nikola Papac (članovi).

Donesena su i rješenja o razrješenju i privremenom imenovanju predsjednika i članova Nadzornog i Upravnog odbora Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja. U Nadzorni odbor ovog instituta na period do okončanja postupka konačnog imenovanja, a najviše tri mjeseca, privremeno se imenuju Nihad Omerović za predsjednika, te Nihad Kukavica i Vlatka Martinović za članove.

U Upravni odbor Instituta na period do okončanja postupka konačnog imenovanja, a najviše tri mjeseca, privremeno se imenuju Damir Husić (predsjednik), Maja Bjelan Karičić, Edim Šator, Nikica Bubalo i Ronald Jarak (članovi).

Ovim rješenjima razrješavaju se dužnosti dosadašnji predsjednik i članovi Nadzornog i Upravnog odbora Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Vlada Federacije BiH dala je prethodnu saglasnost da se za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora Razvojne banke Federacije BiH, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca, imenuju Zoran Zeljko za v.d. predsjednika, te Mirsada Kadribašić, Admir Softić, Mario Gadžić, Safet Sinanović, Igor Živko i Muris Junuzović za v.d. članove. Prije toga data je prethodna saglasnost Skupštini Razvojne banke FBiH za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora, zbog isteka mandata.

Danas je doneseno Rješenje o izmjeni i dopuni Rješenja o formiranju Antikorupcionog tima Vlade Federacije BiH, te se za članove ovog tima imenuju Jasenko Muharemagić (predsjednik), te Marica Bulić, Fadil Mandal, Ivana Prvulović, Munib Isaković, Emir Bašić, Amel Topalović, Damir Šapina i Dijana Smailagić (članovi).

Vlada Federacije BiH dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar za donošenje Odluke o imenovanju članova Uprave ovog društva na period od četiri godine i to Denisa Lasića za direktora, Kristijana Milasa za izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove, Mirka Rogića za izvršnog direktora za upravljanje i održavanje, Asmira Dževlana za izvršnog direktora za projektovanje i građenje, te Mirnese Agić za izvršnog direktora za opće, pravne i kadrovske poslove.

Prije toga data je prethodna saglasnost Nadzornom odboru JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar za donošenje Odluke o razrješenju vršioca dužnosti članova Uprave ovog društva, radi završene konkursne procedure.

Danas je doneseno i Rješenje kojim se rukovodilac Kantonalnog poreznog ureda Tuzla – pomoćnik direktora Admir Omerbašić ovlašćuje da organizira sve poslove iz nadležnosti radnog mjesta direktora Porezne uprave Federacije BiH i potpisuje sve akte iz nadležnosti ovog radnog mjesta, do imenovanja direktora.

Prethodno je doneseno Rješenje o razrješenju direktora Porezne uprave Federacije BiH radi isteka mandata.

#BiH #Odluke #Politika #VladaFederacije