Članak

VIJEĆE MINISTARA TRAŽI IZJAŠNJENJE

U BIJEGU OD 8. JULA Nezavisni odbor PS BiH danas o Galićevom zahtjevu za razrješenje dužnosti zamjenika direktora SIPA-e

(Patria) - Nezavisni odbor PS BiH danas će održati sjednicu na kojoj će razmatrati i status zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića koji je od 8. jula u bijegu od pravosudnih organa BiH. Galić je ilegalnim putem prešao granicu i nalazi se u Hrvatskoj. On je putem advokata želio isposlovati bolovanje, a zatim i godišnji odmor, no to mu nije pošlo za rukom.

Njegov advokatski tim je 29. jula Vijeću ministara BiH uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti, ali na jučerašnjoj sjednici takva odluka nije donesena. U istom zahtjevu je navedeno da je ispunio uslove za penzionisanje. Interesantno je da Galić razrješenje traži sa datumom 8. juli 2024. godine s obzirom da nema zakonsko opravdanje odsustva s posla.

Vijeće ministara BiH je zahtjev proslijedilo Nezavisnom odboru.

"Na sjednici je razmotren i Neovisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH na žurno izjašnjenje upućen zahtjev zamjenika direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Zorana Galića za razrješenje dužnosti na osobni zahtjev koji je, putem odvjetničkog ureda, uputio Vijeću ministara BiH.

Od Neovisnog odbora, koji je predložio imenovanje Zorana Galića, zatraženo je da se
izjasni o pravnoj proceduri u vezi s podnesenim zahtjevom za razrješenje na osobni
zahtjev, te da se o tome dostavi informacija Vijeću ministara BiH", saopćeno je nakon jučerašnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Nezavisni odbor je nadležan za pokretanje smjene, a od Tužilaštva BiH još uvijek nisu zaprimili dokumentaciju na osnovu koje bi pokrenuli potrebne procedure.

Ukoliko Galićev zahtjev za penzionisanjem bude prihvaćen, to bi značilo da ima pravo i na otpremninu.

Tužilaštvo BiH trebalo bi uskoro zatražiti raspisivanje potjernice za Galićem, a od Hrvatske se očekuje da ga izruči BiH na osnovu sporazuma iz 2013. godine.

Galić se sumnjiči za krivična djela primanje dara i zloupotreba službene dužnosti. On je dok je bio direktor Granične policije BiH bio u kontaktu sa kriminalnom grupom od koje je na poklon dobio automobil koji je registrirao na svoju suprugu.

Galić je očito dobio informacije o akciji hapšenje te je 8. jula pobjegao. Akcija je izvedena 9. jula, a Galić nije bio na adresi u Posušju.

#bijeg #Nezavisniodbor #penzija #ZoranGalić #BiH