Članak

ODRŽANA SJEDNICA

Članice Vijeća sigurnosti UN-a pozvale na diplomatske napore kako bi se spriječio sukob na Bliskom istoku

(Patria) - Zemlje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija pozvale su na pojačane diplomatske napore kako bi se spriječio širi sukob na Bliskom istoku nakon ubistva u Bejrutu i Teheranu.

Lider Hamasa Ismail Haniyeh ubijen je u srijedu rano ujutro u glavnom gradu Irana Teheranu, što je izazvalo prijetnje osvetom Izraelu i podstaklo zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat. Atentat se dogodio manje od 24 sata nakon što je Hezbollahov komandant ubijen u izraelskom napadu na libanski glavni grad Bejrut.

„Bojimo se da je region na ivici sveopšteg rata“, rekao je zamjenik predstavnika Japana u UN-u Shino Mitsuko, pozivajući međunarodne napore da se spriječi takav sukob, prenio je Reuters.

Kina, Rusija, Alžir i drugi osudili su Hanijehovo ubistvo, koje je iranski ambasador u UN-u
nazvao činom terorizma, dok su Sjedinjene Američko Društvo, Ujedinjeno Kraljevstvo i
Francuska istakle, kako su rekli, iransku podršku destabilizirajućim akterima u regionu.
Fu Cong, kineski ambasador u UN-u, rekao je da je neuspjeh u postizanju primirja u Gazi
odgovoran za pogoršanje tenzija. „Zemlje sa velikim uticajem moraju izvršiti veći pritisak i energičnije raditi... na gašenju ratnog plamena u Gazi“, rekao je.

Britanska ambasadorica u UN-u Barbara Woodward pozvala je na uzdržanost, ponovivši poziv na hitan prekid vatre u Gazi. Rekla je da se Izrael i Hamas moraju posvetiti mirovnom procesu koji bi rezultirao rješenjem o dvije države sa sigurnim Izraelom i suverenom palestinskom državom.

„Put do mira mora biti kroz diplomatske pregovore. Dugoročni mir neće biti osiguran
bombama i mecima.“

Robert Wood, zamjenik američkog ambasadora u UN-u, pozvao je članove Vijeća sigurnosti koji imaju utjecaj na Iran „da pojačaju pritisak na njega da prestane eskalirati svoj posrednički sukob protiv Izraela i drugih aktera“.

Iranski ambasador u UN-u Amir Saeid Iravani rekao je da je Teheran dosljedno pokazao
maksimalnu suzdržanost, ali je zadržao pravo da odlučno odgovori. Pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi Izrael i kazni ga sankcijama.

Zamjenik predstavnika Izraela u UN-u Jonathan Miller pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi Iran zbog podrške regionalnom terorizmu i poveća sankcije Teheranu.

"Branićemo se i odgovoriti velikom silom protiv onih koji nam nanose štetu“, rekao je, pozivajući svijet da podrži Izrael.

#Bliskiistok #VijećesigurnostiUN #Svijet