Članak

BIJELA KUĆA

SAD optužile Hezbollah za napad na Golanskoj visoravni

Izrael je u subotu poslije napada također okrivio Hezbollah, poručivši da će snažno udariti na taj pokret koji ima podršku Irana, dok je Hezbollah negirao odgovornost.

(Patria) - Sjedinjene Američke Države jučer su okrivile pokret Hezbollah iz Libana za raketni napad na Golanskoj visoravani pod okupacijom Izraela, u kojem je poginulo 12 djece i tinejdžera na fudbalskom terenu, što je povećalo opasnost od šireg rata na Bliskom istoku.

Izrael je u subotu poslije napada također okrivio Hezbollah, poručivši da će snažno udariti na taj pokret koji ima podršku Irana, dok je Hezbollah negirao odgovornost, prenosi RSE.

Napad je izazvao strahove od šireg sukoba u regionu gdje su se tenzije pojačale zbog rata u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da je mladiće u subotu pogodila raketa iranske proizvodnje koja je nosila bojevu glavu od 50 kilograma, koju je Hezbollah ispalio na fudbalski teren u druzskom arapskom gradu Madždal Šams.

"Ovaj napad je izveo libanski Hezbollah. Bila je to njihova raketa i lansirana je iz oblasti koju oni kontrolišu", saopštila je jučer Bijela kuća.

Bijela kuća je dodala da Washington vodi razgovore s izraelskim i libanskim zvaničnicima od subotnjeg napada za koji navodi da je "užasan".

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je jučer kako ne želi da vidi eskalaciju sukoba na sjevernoj granici Izraela i ponovio podršku SAD-a Izraelu.

- Ističem pravo (Izraela) da brani svoje građane i našu odlučnost da osiguramo da oni to mogu da urade. Ali također ne želimo da vidimo eskalaciju sukoba. Ne želimo da se širi - rekao je Blinken tokom konferencije za novinare u Tokiju.

Bijela kuća je saopštila da Washington radi na diplomatskom rješenju za okončanje napada uz izraelsko-libansku granicu.

Blinken je poručio kako je tužan zbog gubitka života i dodao da bi postizanje sporazuma o prekidu vatre u ratu u Pojasu Gazi moglo pomoći i smirivanju situacije na granici Izraela s Libanom.

- Tako je važno da pomognemo u smirivanju tog sukoba, ne samo da spriječimo njegovu eskalaciju i širenje, već da ga smirimo jer imate toliko ljudi u obje zemlje, i u Izraelu i u Libanu, koji su raseljeni iz svojih domova - dodao je Blinken.

SAD, Katar i Egipat nastojali su da posreduju u sporu. Ali Izrael i palestinski Hamas koji kontroliše Pojas Gaze, tek treba da sklope trajni prekid vatre.

#GolanskaVisoravan #Hezbollah #SAD #Svijet