Članak

VASILY NEBENZYA

Ruski diplomata u UN-u: Zapadna obala je na ivici eksplozije, Izrael treba prestati graditi naselja

(Patria) - Izrael bi trebao prestati graditi naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji, jer je situacija na Zapadnoj obali na rubu eksplozije velikih razmjera, rekao je ruski stalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Vasily Nebenzya, prenio je TASS.

„Pozivamo izraelske vlasti da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i preuzmu punu odgovornost za stanovništvo koje je pod okupacijom. Prije svega, govorimo o obavezama u pružanju opskrbe hranom, medicinske skrbi, javnog reda i sigurnosti“, rekao je tokom sastanka UN-a Sastanak Vijeća sigurnosti o humanitarnoj situaciji u Gazi.

„Također je potrebno zaustaviti izgradnju naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, što predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava. Zbog ovakvih koraka izraelskih vlasti, koji su se u posljednje vrijeme primjetno intenzivirali, situacija na Zapadnoj obali je i na ivici velike eksplozije“, rekao je.

Ruski ambasador je istakao da Izrael ima pravo da osigura svoju sigurnost, „međutim, put do tog cilja vodi bez ikakve sumnje izuzetno kroz sveobuhvatnu rezoluciju na Bliskom istoku i, prije svega, kroz ispravljanje historijske nepravde prema Palestini i uspostavljanje nezavisne palestinske države u skladu s odlukama Vijeća sigurnosti UN-a i Generalne skupštine.“


„Sve druge sumnjive šeme osmišljene da pomire Izrael sa svojim susjedima bez pravednog rješenja palestinskog pitanja neće uspjeti dovesti do ovog cilja, već mogu samo pokrenuti izbijanje nasilja slično onome kroz koji region sada prolazi“, zaključio je.

#Bliski #Gaza #Generalna #Istok #Izrael #Palestina #Sigurnost #Skupština #Vijeće #Zapadnaobala #region