Članak

ZNAČAJNA POSJETA

Predsjednik Evropske policijske unije upoznat sa svim problemima policijskih službenika u tri državne agencije

(Patria) - Na inicijativu i poziv Sindikata Granične policije Bosne i Hercegovine u prethodna tri dana u posjeti Bosni i Hercegovini boravio je predsjednik Evropske policijske unije (EPU) gospodinom Rainer Wendt, koji pored funkcije predsjednika EPU obnaša i dužnost predsjednika najvećeg njemačkog policijskog sindikata DPoIG i gospođa Jacqueline Hirt, menadžer direktorica Evropske policijske unije. Evropska policijska unija (EPU) broji oko 800.000 članova i predstavlja članove policijskih sindikata Njemačke, Austrije, Poljske, Španije, Holandije, Poljske i drugih te redovno izvještava Vijeće Evrope o socijalnom dijalogu i položaju policijskih službenika u zemljama članicama.

Tokom svoje posjete, delegacija EPU je dana 25.07. u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu održala sastanak sa predstavnicima Saveza sindikata policijskih organa u Bosni Hercegovini, kojom prilikom su upoznati sa problemima sa kojima se susreću policijski službenici u sve tri policijske Agencije na nivou Bosne i Hercegovine sa posebnim aspektom na stanje socijalnog dijaloga, uvažavanja sindikata te sindikalnim aktivnostima koje predstavnici Saveza poduzimajmu s ciljem poboljšanja uvjeta rada i radmo-pravnog i materijalnog statusa.

Prilikom razgovora sa delegacijom EPU Posebno je istaknuto da uposleni u policijskim Agencijama na nivou Bosne i Hercegovine:

- nemaju potpisan kolektivni ugovor sa poslodavcem,
- nisu adekvatno plaćeni za poslove koje obavljaju;
- da se policijskim službenicima operativni rad na terenu tretira kao "službeno putovanje";
- da policijski službenici nemaju kolektivno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja;
- da ne postoje sistematski zdravstveni pregledi policijskih službenika;
- da policijski službenici nemaju adekvatne uniforme i uvjete rada sa posebnim naglaskom na Granične policajce u Bosni i Hercegovini koji se bore sa migrantskom krizom već dugi niz godina;
- da policijskim Agencijama na nivou BiH nedostaje kadrova zbog čega su policajci preopterećeni dodatnim poslovima;
- imaju potrebu za hitnim donošenjem novog Zakona o policijskim službenicima čije su izmjene u najmanje tri navrata pripremljene u prethodnom periodu ali su stopirane od strane političkih predstavnika;

Pored navedenog gospodin Wendt istog dana se sastao sa direktorom Državne agencije za istrage i zaštitu Darkom Ćulumom i Enesom Karićem, direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela dok je sljedećeg dana, održan sastanak sa direktorom Granične policije Bosne i Hercegovine Mirkom Kuprešakovićem sa kojima je razgovarao o uvjetima rada te radno-pravnom i materijalnom statusu policijskih službenika kao i mogućnostima za njihovo unapređenje.

Predstavnici EPU su dana 24.07.2024. godine zajedno sa predstavnicima sindikata održala sastanak sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Istog dana delegacija EPU je, zajedno sa predstavnicima Sindikata Granične policije Bosne i Hercegovine, obišla granični prelaz Hum-Šćepan Polje kako bi se lično uvjerili u kakvim uvjetima rade granični policajci.

Na kraju svoje posjete Bosni i Hercegovini gospodin Wendt je istakao da će o svim informacijama koje je dobio tokom boravka i u koje se lično uvjerio izvijestiti Vijeće Evrope te poduzeti sve aktivnosti koje bude u prilici da pomogne predstavnicima sindikata u sindikalnoj borbi za veća prava i bolji radno-pravni i materijalni status svih uposlenih a posebno policijskih službenika.

#DKPT #Graničnapolicija #problemi #Sindikat #SIPA #BiH