Članak

IZASLANIK NJEMAČKE VLADE

Dodik iznio detalje razgovora sa Sarrazinom: Rekao mi je da zna da će Rs biti nezavisna država jednog dana

(Patria) - Predsjednik Rs Milorad Dodik rekao je da stranci razmišljaju o tome da će Rs biti nezavisna država, navodeći da mu je takvu stvar rekao i specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin.

"Sarrazin mi je na sastanku veoma ozbiljno rekao da zna da će Rs jednog dana biti nezavisna država, ali da je njegova uloga da nam zagorča život do toga", rekao je Dodik za ATV.

Dodik je naveo da su ga stranci prepoznali kao sinonim ozbiljne politike koja istrajava i ne mijenja se u svom suštinskom cilju.

"Suštinski cilj je – dajte nam Dejtonski sporazum u onome što je naše pravo i obaveza. Ako nam to ne date, onda je sasvim logično da se mi branimo od svega toga, a naša odbrana je – dajte nam onda miran razlaz jer mi ne želimo da trpimo vašu diktaturu i ne želimo tu vašu centralnu, unitarnu Bosnu", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da stranci žele da unište Dejtonski sporazum i otmu imovinu RS.

"Zato i opozicija skače, jer treba osigurati da se imovina prebaci na Sarajevo i da Sarajevo odlučuje gdje će kome dati pravo da eksploatiše rude", naveo je Dodik.

On je dodao da su napadi na Rs prisutni i zbog bogatstva njene zemlje.

"Mi šta god uradimo sada odmah skače Ustavni sud BiH i to kao navodno poništava", rekao je Dodik, dodajući da su svakodnevno prisutne opstrukcije razvoja RS.

#ManuelSarazzin #MiloradDodik #Njemačka #Rs #BiH