Članak

OCJENJIVANO VIŠE KRITERIJA

Julsko rangiranje Webometricsa: Napredak Univerziteta u Sarajevu, od 32.000 univerziteta nalazi se na 1439. poziciji

(Patria) - U julskom izdanju Webometricsovog rangiranja Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1439. mjestu na svjetskoj listi u poretku više od 32 hiljade univerziteta koji su obuhvaćeni skriningom po tri kriterija: utjecaj,
otvorenost i izvrsnost, što ga svrstava u prvih 4,5% svih univerziteta na ovoj listi.

Kada je u pitanju rangiranje za Evropu, Univerzitet u Sarajevu je na 550. mjestu od ukupno 5987 rangiranih univerziteta. Rangiranje za region centralnoistočne Evrope pokazuje da se Univerzitet u Sarajevu nalazi na 77. mjestu od 2692 univerziteta. Kada je riječ o univerzitetima u BiH i javnim i privatnim Univerzitet u Sarajevu ima neprikosnovenu lidersku poziciju.


U januaru 2024. godine Univerzitet u Sarajevu je bio pozicioniran na 1570. mjestu, te pomak za 131 mjesto na rang listi predstavlja značajan napredak koji je rezultat napora koji ulaže rukovodstvo Univerziteta u Sarajevu sa svojim akademskim osobljem i stručnim nenastavnim osobljem na čelu sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom, ali i u sinergiji sa fakultetima, akademijama, institutima i centrima Univerziteta.

Također, Univerzitet u Sarajevu je jedini univerzitet iz Bosne i Hercegovine koji se nalazi na QS rang-listi najboljih svjetskih univerziteta (QS World University Rankings) za 2025. godinu i ove godine smo svjedoci porasta sa ranga 1200-1400 na poziciju između 1001. i 1200. mjesta.

Na QS rang listi za Evropu Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 488. poziciji, objavljeno je u junu 2024. godine.

Pouzdanost QS World University Rankingsa potvrđuje obuhvat devet kriterija po kojima se mjeri kvalitet univerziteta, a koji uključuju: akademska reputacija, reputacija kod poslodavca, omjer akademskog osoblja i studenata, citiranost akademskog osoblja, uključenost međunarodnog akademskog osoblja, uključenost međunarodnih studenata, međunarodna istraživačka umreženost, uspješnost kod zapošljavanja i održivost.

Times Higher Education World University Rankings jedini je globalni sistem mjerenja učinka univerziteta koji ocjenjuje sve osnovne misije univerziteta: podučavanje, naučno istraživanje, transfer znanja i međunarodne perspektive. Na rang-listi univerziteta za 2024. godinu - Times Higher Education World University Rankings 2024 na kojoj je rangirano 1.906 univerziteta iz 108 zemalja i regija svijeta, Univerzitet u Sarajevu se nalazi na poziciji 1501+.

#javniuniverzitet #pozicija #rangiranje #RifatŠkrijelj #uspjeh #Webometrics #BiH