Članak

SLUČAJ RESPIRATORI

ADVOKATSKI TIM NOVALIĆA Jahić podnio krivičnu prijavu protiv Gordane Tadić

Elmir Jahić, član advokatskog tima Fadila Novalića Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo predao je krivičnu prijavu protiv bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Elmir Jahić: Nastvaljaju s radom (Foto: Patria)

Razgovarala: Amina Čorbo-Zećo

Elmir Jahić, član advokatskog tima Fadila Novalića Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo predao je krivičnu prijavu protiv bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Podsjećamo, ranije je advokatski tim Novalića prijavu uputio i protiv sutkinje Enide Hadžiomerović, a koja je potvrdila optužnicu u predmetu 'Respiratori'.

“Javnosti je već poznato da smo podnijeli krivičnu prijavu protiv sutkinje Hadžiomerović, a tada smo najavili i nove. Konkretno, nakon sublimirane analize svih dokaza do kojih je advokatski tim Novalića došao, postoji osnov sumnje da je Gordana Tadić, tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva BiH svojim radnjama počinila više krivičnih djela. U vezi s tim, a s ciljem provjere tih osnova sumnje mi smo se odlučili podnijeti krivičnu prijavu protiv Tadić”, kazao je Jahić.

On je pojasnio da ima elemenata i za podnošenje prijave Uredu disciplinskog tužitelja.

“Pri tome je važno znati da krivična prijava ne isključuje disciplinsku i obrnuto”, kazao je Jahić.

Advokat je u razgovoru za Patriju podsjetio javnost da je 29. maja 2020. godine Tadić gostovala na Face TV i u programu je izjavila da je SIPA utvrdila nadležnost Tužilaštva BiH i da su oni zbog toga preuzeli predmet koji je prvobitno formiran u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

“Takvom izjavom ona je svjesno izrekla ovo. Posebno neko ko obnaša funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH mora znati da takva izjava ne odgovara stvarnim činjenicama. Naime, tokom maja mjeseca 2020. godine nisu postojali nikakvi ni operativni ni zvanični podaci od strane SIPA-e po pitanju predmeta ‘Respiratori’. 4. maja 2020. godine održan je sastanak u SIPA-i, na kojem su bili Tadić, Sabina Sarajlija kao glavna kantonalna tužiteljica, v.d. direktora Agencije za javne bavake Dženan Salčin i rukovodioci SIPA-e.

Prema službenoj zabilješci s tog sastanka da se zaključiti da su oni na osnovu pretpostavke, odnosno indicije zaključili da bi tu mogla biti nadležnost državnog Tužilaštva. U prilog tome govori zvanični dokument, a to je dopis od 10.6. u kojem iznosi tek u junu, a ne u maju, da je poduzela određene aktivnosti putem finansijske službe u cilju provjere navoda oko osnova sumnje da su počinjena neka krivična djela tokom nabavke respiratora, a da se radi o djelima iz nadležnosti Suda BiH, odnosno Tužilaštva BiH.

Do podizanja optužnice u decembru 2020. Tužilaštvo je već zaprimilo i posjedovalo dokaze dobijene putem međunarodne finansijske pomoći da ne postoji osnov sumnje za počinjenje krivičnog djela na osnovu kojeg bi se zasnivala optužnica Tužilaštva BiH.

"Sve te dokaze je nesporno imala Tadić imajući u vidu da je suprotno pravilniku osobno imenovala tužilački tim”, kazao je Jahić.

Podsjećamo da su konkretno u decembru mjesecu 2020. godine uz optužnicu dostavljenu od strane Tužilaštva postojali samo zahtjevi za međunarodnu pravnu pomoć upućeni nadležnima vlastima Crne Gore, Srbije, Velike Britanije, Hrvatske, Slovenije.

Dakle, zahtjev je samo indicija. Indikativno je da Tužilaštvo prilikom podizanja optužnice Sud nije upoznao s dokazima - aktima SIPA-e iz šestog, devetog i iz desetog mjeseca, gdje u junu obavještavaju da su poduzeli aktivnosti na provjeri navoda za pranje novca, udruživanje radi činjenja krivičnog djela, u septembru Tužilaštvo je zaprimilo dopis SIPA-e gdje obavještavaju da su dobili informacije Crne Gore koje su potvrdile da nema ni osnova sumnje niti tragova o otvaranju računa od strane pravnog lica iz Kine.

Ono što je važno istaći jeste da su Novalić i drugi oslobođeni krivice u kojima je Sud BiH imao stvarnu nadležnost.

Cijeli intervju pogledajte u nastavku

#AminaČorboZećo #ElmirJahić #EnideHadžiomerović #FaceTV #FadilNovalić #GordanaTadić #KantonalnomTužilaštvu #KantonaSarajevo #Respiratori #SIPA #TužilaštvoBosneiHercegovine #BiH

In 30 minutes can you complete it? Meaningful activities for office workers slope 3 free