Članak

OBRAĆANJE IZ OVALNOG UREDA

Biden u svom govoru iz Bijele kuće poručio da 'prenosi baklju' mlađima

(Patria) - Predsjednik Joe Biden rekao je da „prenosi baklju novoj generaciji“ dok je u srijedu navečer Amerikancima po prvi put objasnio svoj nagli odlazak iz predsjedničke utrke 2024. godine, u obraćanju u Ovalnom uredu, javio je Reuters.

„Poštujem ovu kancelariju“, rekao je Biden. „Ali više volim svoju zemlju.“

Biden (81), imao je višesedmični pritisak demokrata da se povuče nakon katastrofalne debate 27. juna, rekavši u jednom trenutku da ga samo „Svemogući Gospod“ može ubijediti da napusti trku.

„Odlučio sam da je najbolji put naprijed da predam baklju novoj generaciji. To je najbolji način da ujedinimo našu naciju“, rekao je Biden.

Odluku je donio nakon nekoliko dana promišljanja i agonije zbog internih anketa koje su predviđale da bi mogao izgubiti od republikanca Donalda Trumpa u novembru i povući sa sobom demokrate.

„Velika stvar u Americi je ovdje, kraljevi i diktatori ne vladaju. Narod vlada. Historija je u vašim rukama. Moć je u vašim rukama. Ideja Amerike leži u vašim rukama“, rekao je Biden.

To je bila prva proširena izjava u javnosti otkako je popustio pritisku kolega demokrata i objavio u nedjelju putem društvenih mreža da je odlučio da ne traži reizbor 5. novembra.

On je prvi aktuelni predsjednik koji nije tražio reizbor od 1968. kada se Lyndon Johnson, pod kritikom zbog rukovođenja Vijetnamskim ratom, iznenada povukao iz kampanje 31. marta.

Biden se pridružuje i Jamesu K. Polku, Jamesu Buchananu, Rutherfordu B. Hayesu, Calvinu Coolidgeu i Harryju Trumanu kao predsjednicima koji su odlučili da se ne kandiduju za drugi mandat.

Biden se suočio s pozivima da se povuče nakon što je njegov loš nastup u debati protiv Trumpa pokrenuo zabrinjavajuća pitanja o njegovoj mentalnoj oštrini. Ali, otkako se povukao iz utrke, demokrate su se okupile oko njega, odajući počast njegovom karakteru i dosijeu kao predsjedniku. Gomila osoblja ušla je u Bijelu kuću ranije uvečer da zajedno pogledaju govor.

Zvaničnik je rekao da se prijem i „promatranje“ održavaju širom državnog sprata Bijele kuće gdje Biden boravi.

Bijela kuća je negirala da Biden ima bilo kakvih kognitivnih problema uprkos nedavnom
povećanju verbalnih grešaka.

Biden je rekao da će se fokusirati na svoj posao predsjednika tokom preostalih šest mjeseci na funkciji. On će se danas sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o naporima da se pregovara o prekidu vatre u Gazi.

To je bio četvrti put da je Biden koristio formalnu postavku Ovalnog ureda otkako je preuzeo dužnost 2021. godine. Njegov posljednji govor u Ovalnom uredu bio je 15. jula kada je pozvao Amerikance da ohlade političku retoriku nakon pokušaja atentata na Trumpa.

Bidenova politička karijera započela je kada je 1972. godine sa 29 godina izabran u Senat, postavši šesti najmlađi senator u Sjedinjenim Državama. Mandat u Bijeloj kući će zaključiti 20. januara 2025. godine, kao najstariji američki predsjednik kada će već napuniti 82 godine.

„Odbrana demokratije važnija je od bilo koje titule“, rekao je Biden.

„Ja crpim snagu i nalazim radost u radu za američki narod. Ali ovaj sveti zadatak usavršavanja naše Unije nije o meni. Radi se o vama. Vašim porodicama. Tvoja budućnost. Riječ je o 'Mi, ljudi'.“

#JoeBiden #Ovalniured #Svijet