Članak

OBRAĆANJE

Netanyahu pravdao rat u Gazi dok su se demonstranti okupili ispred američkog Kongresa

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je američkim zakonodavcima „naši neprijatelji su vaši neprijatelji“ u govoru u Kongresu koji je imao za cilj da prikupi podršku ratu u Gazi, ali je obilježen protestima unutar i izvan Kapitola, javio je BBC.

„Kada se borimo protiv Irana, borimo se protiv najradikalnijeg i najsmrtonosnijeg neprijatelja Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Netanyahu.

„Naša borba je vaša borba, a naša pobjeda će biti vaša pobjeda“, dodao je.

Izraelski lider naišao je na srdačan prijem od strane uglavnom republikanaca dok je držao govor na zajedničkoj sjednici Kongresa, njegovoj četvrtoj. No, rastuće političke podjele oko rata u Gazi su naglašene kod desetina demokratskih članova Kongresa koji namjerno nisu prisutni i hiljadama demonstranata na ulicama.

Gomila okupljena uz binu na Capitol Hillu, sa transparentima, uključujući onaj koji je izraelskog vođu proglasio „traženim ratnim zločincem“, što se odnosi na nalog za hapšenje koji je tražio tužilac Međunarodnog krivičnog suda. Pet osoba je uhapšeno u zgradi Kapitola zbog pokušaja da ometaju njegovo obraćanje, navodi policija.

Obraćajući se demonstrantima, Netanyahu je rekao: „Vi ste zvanično postali korisni idioti Irana.“

U jednom od brojnih referenci na Iran, izraelski premijer je tvrdio da „osovina terora“ prijeti SAD-u, Izraelu i arapskom svijetu, opisujući to kao „sukob barbarstva protiv civilizacija“.

Izraz je odudarao od onoga što Iran opisuje kao „osovinu otpora“, savez širom Bliskog istoka uključujući palestinski Hamas, libanski Hezbollah i Huse, koji vladaju dijelovima Jemena.

Rekao je Kongresu da su iranske proxy snage napale američke ciljeve, dodajući da Iran vjeruje da „da bi zaista izazvao Ameriku, prvo mora osvojiti Bliski istok“.

„Ali u srcu Bliskog istoka, na putu Iranu, nalazi se jedna ponosna proamerička demokratija: moja zemlja, država Izrael.“

Govoreći više od sat vremena, Netanyahu je odbacio kritike Izraela i rat u Gazi predstavio kao bitku svoje zemlje za opstanak, tražeći dalju američku vojnu pomoć. On je zahvalio Washingtonu što su Izraelu decenijama pružale „velikodušnu vojnu pomoć“, dodajući da je zauzvrat Izrael pružio Sjedinjenim Državama kritične obavještajne podatke koji su „spasili mnoge živote“.

Pozvao je na „ubrzanu“ američku vojnu pomoć, tvrdeći da bi to moglo ubrzati okončanje rata u Gazi i pomoći u sprečavanju šireg regionalnog rata. Citirajući apel britanskog premijera Winstona Churchilla američkom narodu tokom Drugog svjetskog rata, rekao je:

„Dajte nam alate i završićemo posao.“

Netanyahu nije opširno raspravljao o humanitarnoj krizi u Gazi, osim što je ustvrdio da Izrael isporučuje dovoljno pomoći u hrani da svakoj osobi obezbijedi 3.000 kalorija. Ako stanovnici Gaze ne dobijaju hranu, rekao je, to je zato što je „Hamas krade“.

Izlažući svoju viziju Pojasa Gaze nakon rata, pozvao je na „demilitarizovanu i deradikalizovanu“ enklavu pod izraelskom vojnom kontrolom.

„Gaza bi trebala imati civilnu administraciju koju vode Palestinci koji ne žele uništiti Izrael. To nije previše za tražiti“, rekao je.

Nije pomenuo mogućnost rješenja sukoba sa dvije države, što predsjednik Joe Biden i
potpredsjednica Kamala Harris, žele.

Desetine poslanika van sale

Nekoliko ovacija nije moglo da prikrije činjenicu da je najmanje 39 poslanika bilo odsutno. Gotovo svi su bili demokrate, među njima i utjecajna bivša predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi, koja je rekla da je „neprikladno“ da Netanyahu dolazi u posjetu.

Kamala Harris nije bila prisutna, navodno zbog rasporeda.

Tokom govora, demokratkinja iz Michigana Rashida Tlaib, prva palestinsko-američka članica Kongresa, viđena je kako drži plakat na kojem je pisalo „kriv za genocid“ i „ratni zločinac“.

Svjestan da bi se Donald Trump mogao vratiti u Bijelu kuću, Benjamin Netanyahu je također zahvalio bivšem predsjedniku što je premjestio američku ambasadu u Jerusalem i što je priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je Izrael osvojio od Sirije 1967. godine. Njih dvojica će se sastati na Floridi kasnije ove sedmice.

#BenjaminNetanyahu #Izrael #SAD #Svijet