Članak

RAT

Američki zvaničnik: Pregovori o prekidu vatre u Gazi su u 'završnoj fazi'

(Patria) - Pregovori o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o oslobađanju talaca su u „završnoj fazi“, rekao je američki zvaničnik u srijedu, uoči razgovora između američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, javio je AFP.

Biden će pokušati zatvoriti neke „konačne praznine“ u svojim razgovorima s Netanyahuom u Bijeloj kući u četvrtak, ali ključni elementi, uključujući sudbinu talaca, ostaju na Hamasu, rekao je visoki zvaničnik administracije.

„Vjerujemo da je to u završnoj fazi i da je dogovor moguće zaključiti“, rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

„Bit će mnogo aktivnosti u narednoj sedmici“ na postizanju dugo traženog dogovora, rekao je, dodajući da je sporazum „ne samo moguć, već je neophodan“.

Američki zvaničnik je umanjivao je vatreni govor Netanyahua u Kongresu u kojem je obećao „potpunu pobjedu“, rekavši da će razgovori s Bidenom biti fokusirani na mehaniku sporazuma.

Moguće primirje sada zavisi od nekoliko pitanja o tome kako će sporazum stupiti na snagu, s tim da je Hamas ublažio svoj zahtjev za potpunim povlačenjem Izraela, rekao je zvaničnik.

„Ne očekujem da će sastanak (sa Netanyahuom) biti da ili ne, to je neka vrsta 'kako da
popravimo ove konačne praznine, a postoje neke stvari koje su nam potrebne s izraelske strane, nema sumnje,” rekao je zvaničnik. Ali postoje i neke ključne stvari koje su samo u rukama Hamasa jer su taoci u rukama Hamasa.”

Napad Hamasa na Izrael 7. oktobra rezultovao je smrću 1.197 ljudi u Izraelu, većinom civila. Od 251 osobe koje su uzeta za taoce, 114 se još uvijek nalaze u Pojasu Gaze, uključujući 42 za koje vojska kaže da su mrtve. Više od 39.100 Palestinaca, većinom civila, ubijeno je od strane Izraela u Pojasu Gaze od izbijanja rata.

#Gaza #rat #Svijet