Članak

MOK ODLUČIO

Francuska domaćin ZOI 2030. godine

Francuska će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 2030. godine, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

(Patria) - Francuska će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 2030. godine, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Igre će biti održane od 1. do 17. februara, a domaćin će biti francuski Alpi, odnosno Haute Savoie, Savoie, Briançon, and Nice.

Garancije za održavanje Igara potpisao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron, a to će morati da uradi i budući premijer, koji će biti izabran nakon ljetnjih Olimpijskih igara.

- Potvrđujem svoju i potpunu posvećenost francuske nacije. Tražit ću od sljedećeg premijera ne samo da potpiše ovu garanciju, već i da proglasi olimpijski zakon - rekao je Macron.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach saopštio je da će budući francuski premijer morati do 1. oktobra potpisati dokument koji garantuje ključne tačke dogovora.

Nacionalne vlade država domaćina OI moraju da potpišu finansijska i sigurnosna obećanja koja su neophodna za organizovanje Igara.

#Francuska #Sport #ZOI