Članak

SPORTSKE PRIČE

Goražde se uvijek moglo pohvaliti vrhunskim rukometašima, za vikend u grad na Drini stižu veterani iz cijelog regiona

(Patria) - Goražde su uvijek moglo pohvaliti vrhunskim rukometašima. Nastavnik fizičke kulture Fikret Pašić donio je 1956. godine prvu rukometnu loptu u Goražde i u školi gdje je radio počeo da obučava djecu o novom sportui i od tada do današnjeg dana stasala su brojna poznata imena.

Zlatna generacija: Koso, Jovičić, Savčić, Nerić, Rastoder, braća Hurić, proslavili su klub i grad na Drini. Omladinci „Radničkog“ 1974.godine bili su prvaci Jugoslavije, što je i najveći uspjeh goraždanske rukometne škole.

Igrači koji su ponikli u goraždanskoj rukometnoj školi, a nosili su dres reprezentacije Jugoslavije su: Enver Koso, Predrag Timko, Goran Nerić, Borko Jovičić, Milanko Savčić i Senjanin Maglajlija. Mnogi igrači su nosili dres reprezentacije BiH, kao što su Senjanin Maglajlija (kapiten), Nenad Radović, Edin Kadić, Mladen Čačić, Admir Kešetović i selektor reprezentacije Kasim Kamenica.

Zbog dugogodišnje tradicije ne čudi da se u Goraždu posljednjih godina održava tunir veterana koji je zakazan za (27. juli), a na čiijem čelu su ove godine Nazif Homoraš, Adnan Mihić i Admir Sjerčić Rera.

Veterani Muškog rukometnog kluba Goražde organizatori su atraktivnog, šestog po redu rukometnog turnira veterana. Na turniru se očekuje dolazak više od stotinu nekadašnjih rukometaša iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Goražde će tradicionalno biti dobar domaćin brojnim gostima, a dvodnevna manifestacija počet će Drinskom regatom u petak (26..jula) dok je u subotu planiran takmičarski dio. Organizacioni odbor završio je pripreme za ovu jedinstvenu sportsku rukometnu atrakciju u ovom dijelu Evrope.

Uređena je plaža na popularnom goraždanskom kupalištu Žanj gdje će pored pješčanog terena biti postavljene tribine, tuševi te ostali sadržaji. Željeli smo da ponudimo nešto novo i drugačije i u saradnji sa gradskim i kantonalnim vlastima odlučili smo se za goraždanski simbol gradsko kupalište "Žanj", koje je zasigurno jedinstvena atrakcija u ovom dijelu Evrope.

Planirano je da se rukomet igra u srcu rijeke Drine, i to će biti veoma atraktivno, a želimo na taj način promovisati i ljepotu naše rijeke i ovog područja. To je naš doprinos izlasku iz kolotečine - poručuju Veterani MRK Goražde.

#Drina #Generacija #Goražde #Klub #Reprezentacija #Rukomet #Sport #Tradicija #Turnir #Veterani #Žanj #sport