Članak

DONJA SUVAJA

SUTRA PROTESTI NA IZVORU UNE: Mještani ne daju plavo srce Evrope!

(Patria) - Iz Centra za životnu sredinu objavili su kako su posjetili rijeku Unu i pružili podršku mještanima u borbi za očuvanje ove rijeke od pošasti gradnje hidroelektrane na njenom izvorišnom dijelu.

Naime, u mjestu Donja Suvaja, opština Gračac, privatna kompanija je tokom ovoga mjeseca započela radove na gradnji male hidroelektrane na samom izvorištu rijeke Une.

"Ove radnje vode u degradaciju ovoga područja, koje je ujedno i zaštićeni hidrološki spomenik prirode još od 1968. godine, a danas je takođe i prepoznato kao Natura 2000 područje.

Pored svega toga, investitor mimo volje lokalnog stanovništva, bez procjene utjecaja na životnu sredinu, bez prekogranične procjene utjecaja na daljnji tok rijeke Une kroz Bosnu i Hercegovinu i uz sumnjive dozvole, nastavlja sa gradnjom i uništavanjem ovog područja.

Izvor rijeke Une se sa 248 metara smatra jednim od najdubljih u Evropi. Sama rijeka Una predstavlja jednu od najznačajnijih rijeka Balkana, sa svojim geološkim i hidrološkim osobinama, kao i prisustvom raznovrsnog živog svijeta.

Tokom prošle sedmice, ovu lokaciju je posjetila i inspekcija, a uskoro se očekuju i konkretne mjere po ovom pitanju. Uz to mještani za sutra (četvrtak, 25. juli) zakazuju i nove proteste kako bi pod hitno zaustavili ove štetne radove i devastaciju rijeke Une, te ukazali da ovo područje treba i mnogo veću zaštitu, a ne devastaciju koja je u toku", navode iz Centra za životnu sredinu.

#Balkan #Devastacija #DonjaSuvaja #Gračac #Hidroelektrana #Inspekcija #Natura2000 #Protest #RijekaUna #Zaštita #BiH