Članak

RUSKA AGRESIJA

Pentagon potvrdio podršku Ukrajini u prvom pozivu ministra odbrane od Bidenovog povlačenja iz predsjedničke utrke

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je nepokolebljivu podršku Washingtona Ukrajini u razgovoru s ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom, saopštio je Pentagon kasno u utorak, prenio je Reuters.

Bio je to prvi razgovor između čelnika odbrane od objave američkog predsjednika Joea Bidena da okončava svoju kandidaturu i podržava potpredsjednicu Kamalu Harris za nominaciju demokrata.

„Tokom razgovora, sekretar je potvrdio nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom“, rekao je sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder, novinarima na brifingu.

Umerov je rekao da su on i Austin razgovarali o nedavnim dešavanjima na liniji fronta i hitnim potrebama Ukrajine na bojnom polju.

„Još jednom sam istakao važnost i hitnost ukidanja zabrana korištenja oružja velikog dometa“, rekao je Umerov u izjavi na društvenoj mreži X.

Washington, pod vodstvom Bidena, bio je najveća podrška Ukrajini u ratu koji Rusija vodi protiv svog susjeda. SAD su obezbijedile više od pedeset milijardi dolara vojne pomoći od 2022. godine.

Nakon razgovora između savjetnika Kamale Harris za nacionalnu sigurnost i šefa njegovog kabineta u utorak, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da je važno da se „dinamika našeg zajedničkog rada na pravednom miru ne smanji“.

#Pentagon #SAD #Ukrajina #Svijet