Članak

ODNOSI

Moskva: Niko ne može zabiti klin između Rusije i Irana

(Patria) - Bilateralni odnosi Rusije i Irana počivaju na čvrstom temelju prijateljstva, tako da niko ne može zabiti klin između Moskve i Teherana, rekao je u intervjuu za TASS zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrey Rudenko.

„Kao suverena nacija, Iran ima pravo da vodi svoju vanjsku politiku onako kako želi. Mi, sa naše strane, pretpostavljamo da odnosi između Rusije i Irana imaju čvrstu osnovu prijateljstva i susjedstva i da nisu podložni vanjskom uticaju, uprkos pokušajima naših protivnika da igraju prljavo i zabiju klin između dva naroda“, rekao je Rudenko.

Podsjetio je da su ga visoki članovi iranske vlade, uključujući i one koji su se nedavno sastali s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uvjeravali „u svoju spremnost da ojačaju čitav niz raznovrsnih veza i sprovedu u djelo obostrano korisne projekte prethodne vlade u skladu sa strateškim planom u skladu sa kursom koji je postavio iranski vrhovni vođa.“

Rudenko je ranije rekao TASS-u da su Rusija i Iran završile izradu sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i da će on biti potpisan u bliskoj budućnosti.

#AndreyRudenko #Iran #Moskva #Partnerstvo #Rusija #Sporazum #SporazumPartnerstvo #TASS #Teheran #VladimirPutin #Svijet