Članak

PARLAMENT FBIH

Zastupnički dom danas o izmjeni Zakona o pravima demobilisanih boraca

U Sarajevu će danas, sa početkom u 11 sati, zasjedati Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Na predloženom dnevnom redu je ukupno 14 tačaka.

(Patria) - U Sarajevu će danas, sa početkom u 11 sati, zasjedati Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Na predloženom dnevnom redu je ukupno 14 tačaka.


Dnevni red današnje sjednice

Između ostalog, zastupnici će razmatrati Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica po skraćenom postupku.

Razlog za usvajanje tog zakona je usklađivanje mjesečne novčane egzistencijalne naknade na način kako je regulisano usklađivanje penzija propisom koji reguliše oblast penzijskog i invalidskog osiguranja u FBiH.

lzmjenama navedenog zakona propisano je da će se usklađivanje iznosa mjesečne novčane egzistencijalne naknade vršiti počev od 1. jula 2024. godine.

Za realizaciju navedenih izmjena Zakona potrebno je osigurati dodatna finansijska sredstva u budžetu FBiH u iznosu od 800.000 KM.

Dnevni red čini i Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica te Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica.

Federalni zastupnici razmatrat će i Prijedlog Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama s invaliditetom u FBiH, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, kao i Prijedlog Zakona o zaštiti zraka.

#DodatnaFinansijska #MaterijalnaPodrska #NovcanaNaknada #ProstornoPlaniranje #RatnaPriznanja #ZakonIzmjena #ZastitaZraka #ZastupnickiDom #BiH