Članak

NI LIDERI NE MOGU SMIRITI

Nezadovoljstvo izašlo na površinu: Međusobne optužbe partnera u Vladi KS postale svakodnevnica

Piše: Amra Vrabac

Kada su lideri trojke odlučili da iz Vlade KS izbace kadrove Stranke za BiH, nisu pitali koliku će cijenu platiti za četiri potrebne ruke.

Svoju ruku najviše je unovčio Damir Marjanović koji je na čelu ZNG-a. Iako ovaj pokret ima samo jednog zastupnika, Marjanović je dobio dva ministarstva u Vladi KS i to finansije i visoko obrazovanje. Nije tajna da je Marjanović već godinama zainteresiran za visoko obrazovanje u KS, a posljednje optužbe koje dolaze sa Univerziteta u Sarajevu otkrivaju i dublje probleme između vlasti i akademske zajednice. Osim dva ministarstva, Marjanovićeva stranka dobila je i čelne pozicije u nekim kantonalnim institucijama.

Samo nekoliko dana prije nego što će premijer KS Nihad Uk podnijeti ostavku, jer je to bio najbrži način da se napravi nova Vlada KS bez Stranke za BiH, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH izašao je Damir Marjanović.

On je direktno pregovarao sa šefom NIP-a Elmedinom Konakovićem o ulasku u Vladu KS ali i o drugim pozicijama koje su popunili kadrovi ZNG-a.

Epilog tog susreta vidjeli smo vrlo brzo. ZNG je kandidirao Adnu Mesihović i Afana Kalamujića na dva izuzetno važna resora u sarajevskoj vladi.

Nije smetalo ni to što je Marjanović direktor jednog Instituta u Hrvatskoj i što je više vezan za Zagreb nego za Sarajevo. Prema evidenciji prisustva na Skupštini KS Marjanović ima izostanaka pa su neke odluke ili zakoni usvajani tijesnom većinom od 18 ili 19 ruku, iako nova većina ima 21 ruku. SDP ima sedam zastupnika ako dodamo i Redžu Lemezana koji je na svakom skupu SDP-a, NIP šest nakon što je Arijana Memić napustila ovaj klub, Naša stranka četiri, te ZNG jednog. Uz samostalne zastupnike Admelu Hodžić, Elzu Gaković, te Memić većina bi trebala biti 21.

Problemi su se gomilali, a onda je približavanjem izborne kampanje sve izašlo na površinu.

Puklo je na pitanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, a zatim su se optužbe redale jedna za drugom.
U saopćenju kojim se oglasio ZNG otkrivaju se odnosi pojedinih ministara i dekana, direktora i institucija što se mahom odnosi na SDP.

S druge strane ZNG ne prihvata odgovornost za teško stanje u NUB-u jer je budžet planiran znatno ranije, a ova institucija ostala je i bez sredstava za nivoa FBiH odnosno Federalnog ministarstva obrazovanja na čijem je čelu Jasna Duraković (SDP BiH).

SDP s druge strane otvara frontove sa kadrovima Naroda i pravde, pa je tako direktor Vodovoda i kanalizacije Rusmir Salić na udaru kantonalne zastupnice Belme Kapo. Inače, izvještaj VIK-a prošao je u Skupštini KS kroz iglene uši. A onda su uslijedile odluke kojim VIK prestaje subvencionirati proviziju za plaćanje računa i sve pada na teret građana. Iako se resorni ministar Bojan Bošnjak (Naša stranka) usprotivio takvom potezu, do promjene nije došlo. ViK je u teškoj finansijskoj dubiozi, a Vlada KS za sada servisira te dugove. Povećanje cijene vode još uvijek je opcija. To je u svom odgovoru kantonalnom zastupniku Davoru Čičiću odgovorio direktor Salić. On je čak doveo u pitanje likvidnost preduzeća odnosno redovnu isplatu plaća radnicima.

S druge strane postavlja se pitanje koliko je finansijski likvidan Kanton Sarajevo, a upravo takvo zastupničko pitanje je postavio Damir Marjanović ministru finansija Kalamujiću. I sa Univerziteta u Sarajevu čiji je većinski finansijer Kanton Sarajevo izrazili su zabrinutost da za posljednje tromjesečje neće biti novca za isplatu plaća.

I unutar SDP-a tinja nezadovoljstvo radom Vlade KS. Iako je Nihad Uk sa mjesta zastupnika na mjesto premijera KS došao zahvaljujući isključivo NIP-u i SDP-u, čini se da nije opravdao njihovo povjerenje.

Također, iz ovih stranaka jedni drugima spočitavaju određene kadrove čija imenovanja su i predmet provjera i istraga Tužilaštva KS. Iako su nezadovoljni vlastitim kadrovima smjena nema, a jedino se s pozicije povukao direktor JU Dom zdravlja KS Abel Baltić (SDP) protiv kojeg je podneseno više krivičnih prijava Tužilaštvu KS, nakon što mu je oboren izvještaj o radu.

Za direktora je imenovan Milan Mioković koji je po nalogu iz SDP-a krenuo u smjenu Ademira Spahića, a o čemu postoje i audiosnimci.

Problemi unutar ovih stranaka pojačali su se i pripremom za lokalne izbore. Trojka je jedva postigla dogovor oko kandidata za načelnike, a koncept kojim su 2020. godine pridobili glasače pokazao se kao totalni fijasko u općinama Centar i Novo Sarajevo. I upravo oko dvije općine trojka je nerado izašla s kandidatima i to Srđanom Mandićem koji nema podršku NIP Centar i Benjaminom Karić koju glasači Naše stranke neće podržati.

Otkako su vlast na višim nivoima i obavljaju funkcije državnih ministara i federalnog premijera, lideri trojke ne bave se previše Kantonom Sarajevo i lokalnim problemima. Upravo takav odnos mogao bi vrlo brzo doći na naplatu.

#NihadUk #optužbe #problemi #trojka #VladaKS #BiH #izdvojeno