Članak

U ORGANIZACIJI MVP BiH

20 GODINA OD OBNOVE STAROG MOSTA Brojne zvanice i gosti stižu u Mostar

(Patria) - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 20. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru organizira prvu Međunarodnu konferenciju „MOSTAR 2024: Dijalog za budućnost“, koja će se održati 22. i 23. jula 2024. godine u Mostaru.

Međunarodna konferencija MOSTAR 2024: Dijalog za budućnost predstavlja priliku za promoviranje pomirenja i suživota kroz isticanje Starog mosta i Starog grada Mostara kao simbola multikulturalizma i mirnog suživota te poticanje dijaloga o pomirenju i saradnji.

U okviru Konferencije, u ponedjeljak, 22. jula, u večernjim satima za visoke dužnosnike i sudionike bit će priređen kulturni performans i bacanje cvijeća sa Starog mosta za sve žrtve svih ratova, a potom svečana večera mira, čiji je domaćin predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

U utorak, 23. jula, u Hotelu „Mepas“ biće održana Konferencija „Mostar 2024: Dijalog za
budućnost“, koja će okupiti ugledne visoke dužnosnike i sudionike, premijere i ministre,
međunarodne i lokalne donosioce odluka, predstavnike zemalja Zapadnog Balkana, dužnosnike i predstavnike Evropske unije, Evropske komisije, UN-a, UNESCO-a i stručnjake za kulturnu baštinu, dužnosnike i predstavnike Grupacije Svjetske banke, akademike i istraživače, lidere civilnog društva i nevladine organizacije, te predstavnike medija i druge učesnike.

Na početku Konferencije, u utorak, 23. jula, u 11:00 sati u konferencijskoj sali „Queen“ Hotela „Mepas“, predviđena su uvodna obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića, zamjenika gneralnog direktora UNESCO-a Qu Xinga te gradonačelnika Mostara Marija Kordića.

U organizaciji obilježavanja 20. godišnjice obnove Starog mosta i organizaciji Konferencije „Mostar 2024: Dijalog za budućnost“, pored Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine učestvuju i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Grad Mostar, uz podršku Ujedinjenih naroda (UN) u Bosni i Hercegovini, UNESCO-a, Svjetske banke, Centra za mir i multikulturni dijalog, te brojnih drugih partnera.

#godišnjica #Mostar #obnova #BiH