Članak

SAOPĆENJA

Trojka ne odustaje u nastojanjima da dokaže da policija Srbije može doći u Rs, Zahiragić sve detaljno demantovao

(Patria) - Ne stišava se bura u vezi plana da policija MUP-a Srbije patrolira ulicama Rs-a, a na osnovu Memoranduma Srbije i Republike srpske. Ivica Dačić je na kraju kazao da policiju neće slati, a nakon što su pristigle burne reakcije, prije svega iz SDA i DF-a.

Elmedin Konaković, očito kao lider Trojke branio se Sporazumom o saradnji policije BiH i Srbije potpisan 2010. Sada je Trojka i zajednički uputila saopćenje u kojem navode da su po ovom sporazumu kao „centralni policijski organi“ definirani „organ s nacionalnom i teritorijalnom nadležnošću određen nacionalnom zakonodavstvu“.

"U skladu sa ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine i prema ovom sporazumu, date su široke mogućnosti saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta RS. Sporazum je predvidio mogućnost zajedničke obuke kadeta, usklađivanja planova i programa, mogućnost formiranja zajedničkih timova, omogućio je rad prikrivenih istražitelja na teritoriji druge države... Sporazumom se jasno propisuje da policijski službenici jedne zemlje u drugoj mogu nesmetano nositi lično naoružanje i osnovnu opremu", navode iz Trojke.

S druge strane Haris Zahiragić (SDA) na društvenim mrežama taksativno je odgovorio na sve Konakoviće tvrdnje:

1. Sporazum o saradnji policija BiH i Srbije je odobren na Predsjedništvu Bosne i Hercegovine 07.09.2010. godine - tada je član Predsjedništva Bošnjak bio dr. Haris Silajdžić, a ne predsjednik Bakir Izetbegović;

2. Sporazum je ratificiran u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a 14.09.2011. godine potpis na tu ratifikaciju je stavio Denis Bećirović - koji je tada bio predsjedavajući Predstavničkog doma;
I neka je potpisan i ratificiran, jer u njemu nema ništa sporno!

3. Skoro identičan sporazum je Vijeće ministara BiH 2011. godine potpisalo sa Republikom Hrvatskom - što naravno ne znači da recimo MUP HNK, MUP LK ili MUP Zapadnohercegovačkog kantona imaju pravo, zaobilazeći državne institucije, dovoditi policiju Republike Hrvatske da provodi zakone na teritoriji Bosne i Hercegovine;

4. Ovakvi sporazumi su uobičajeni za susjedne države i imaju ih vjerovatno sve države u Europi sa svojim susjedima, te je sasvim normalno što je naša Država potpisala iste sa Srbijom i Hrvatskom;

5. Da je Konaković pročitao Sporazum na koji se poziva i koji je sam objavio, vidio bi da je ovo sporazum dvije države o saradnji, edukaciji i međusobnoj pomoći obavještajnih službi, graničnih policija i drugih državnih policijskih organa, saradnji koja je neophodna za borbu protiv međugraničnog organizovanog kriminala;

6. Da je Konaković pročitao Sporazum na koji se poziva i koji je sam objavio, vidio bi da su u članu 1. istog određene "centralne kontaktne tačke", a što je u slučaju BiH Ministarstvo sigurnosti - Direkcija za koordinaciju policijskih tjela.

7. Da je Konaković pročitao Sporazum na koji se poziva i koji je sam objavio, vidio bi da je u članu 4. stav (2) propisano da se policijska suradnja ostvaruje po zahtjevu koji ide preko centralnih kontaktnih tački, a da je u stavu (3) istog člana propisana čak i saglasnost pravosudnih organa (ukoliko se radi o posebnim mjerama i istražnim radnjama na teritoriji susjedne države);

8. Naravno MUP Rs-a prema ovom Sporazumu ne može mimo države Bosne i Hercegovine ili saglasnosti državnih organa realizovati aktivnosti, kao što ne mogu ni kantonalni MUP-ovi sa MUP-ovima i policijama Hrvatske ili Srbije.


Štaviše, samo Konaković tvrdi da je ovaj Sporazum osnov za najavljenu aktivnost Srbije i entiteta Rs, ne tvrde to ni Dačić ni Karan, oni tvrde da je ovo realizacija zaključaka "Svesrpskog sabora".

Mogao bih pisati argumente na ovu temu u nedogled, ali mislim da je ovo sasvim dovoljno da dekonstruišem neistine i gluposti koje posljednja dva dana iznosi Konaković.

Međutim, iako je Ivica Dačić najavio da Srbija odustaje od slanja Policije Srbije u entitet Rs, svjestan da entitet nema pravo imati takvu saradnju sa državom Srbijom bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, Konaković sada tvrdi da ima, te da, kako on kaže, policija Srbije ima pravo "vršljati po Bosni i Hercegovini" bez saglasnosti državnih organa. Pročitajte ponovo!

Pokušajte razumjeti šta to znači. Zamislite kakve argumente ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine daje velikosprskoj politici!?

Dakle, u trenutku kada je Dačić najavio da Srbija odustaje od slanja policije, Konaković insistira na tome da ona to, po Konakovićevom tumačenju, ipak može slobodno uraditi i da na to ima pravo!

Ovo je primjer jednog nepismenog čovjeka, koji je opasan zbog toga.
Da je pročitao sporazum koji je objavio ili da ga razumije/može razumjeti, nikada ne bi ovakve gluposti napisao.

Ili je samo toliko bezobrazan da je spreman i oko ovih tema ovako patološki lagati? Nažalost, postoji i šansa da je Konaković ucijenjen radi veza sa narkokartelima, jer kako drugačije objasniti sve ovo što radi?

I na kraju, s obzirom da se poziva na sporazume, neka Konaković odgovari kojim sporazumom je propisano da MUP Srbije stacionira helikopter i specijalnu policijsku jedinicu u Trebinju - što se također desilo nakon "Svesrpskog sabora"?

Kojim sporazum je propisano da Vojska Srbije može pred obilježavanje genocida u Srebrenici marširati po Bratuncu i Prijedoru? Zašto im je on lično dao saglasnost za to? I zašto ni NIP, ni Konaković, a ni Trojka, nisu adekvatno reagovali na Deklaraciju i zaključke sa "Svesrpskog sabora" i zašto se prave da se to nije desilo, to jeste ne prave se, nego samo rade na implementaciji tih zaključaka?

P.S.
"SDA mora otići, pa makar bilo gore". I bi gore! Nažalost, puno gore nego je iko od nas mogao i naslutiti, naveo je Zahiragić.

#Bosna #HarisZahiragić #Hrvatska #Konaković #MUP #Organ #Policija #Saradnja #Sporazum #Srbija #BiH