Članak

OŠTRA REAKCIJA

Kešo: Konaković zaslužan za užurbanu realizaciju najopasnijih elemenata dogovora tzv. 'svesrpskog sabora'

(Patria) - Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Safet Kešo oglasio se na društvenim mrežama, oštro kritikujući aktuelnog ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, zbog obmanjivanja javnosti i prikrivanja sopstvene uloge u konkretnoj provedbi najopasnijih elemenata dogovora „svesrpskog sabora“

Njegov status na Facebooku prenosimo u cjelosti:

"Konaković upornim ponavljanjem laži u javnosti pokušava sakriti i zamagliti činjenice o svom ličnom učešću i odgovornosti u konkretnoj provedbi najopasnijih elemenata dogovora „svesrpskog sabora“

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković se, kako je to SDA u svom saopćenju unaprijed predvidjela i najavila, lažima pokušava zaštititi od svoje odgovornosti i zasluga za užurbanu realizaciju najopasnijih elemenata dogovora tzv. 'svesrpskog sabora'.

Da je Konaković zaista pročitao Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o policijskog saradnji, kojim svoju odgovornost pokušava prebaciti na druge, vidio bi da se na osnovu tog Sporazuma saradnja odvija posredstvom „centralnih kontakt tačaka“, a u slučaju Bosne i Hercegovine to su državne institucije – Ministarstvo sigurnosti BiH i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a ne insitucije bilo kojeg entiteta ili kantona.

Sasvim drugo pitanje bi bila mogućnost ostvarenja i kontrole saradnje uz posredovanje Ministarstva sigurnosti BiH, da izborni gubitnik Konaković nije, sa svojim koalicionim partnerima i takođe gubitnicima, to veoma važno Ministarstvo, ekspresno isporučio Miloradu Dodiku u zamjenu za svoju i fotelje svojih kolega iz 'Trojke'.

Ako već Konaković smatra da je taj Sporazum na koji se "vadi" sporan, a nije, može se obratiti i svojim koalicionim partnerima iz SDP-a koji su ga podržali, na čelu sa Denisom Bećirovićem, koji je potpisao Odluku o njegovoj ratifikaciji. Njima Konaković ni slova ne upućuje! Za razliku od potpisnika Memoranduma o saradnji MUP-a entiteta RS i MUP-a Republike Srbije, koji taj čin nedvosmisleno označavaju kao provedbu zaključaka „svesrpskog sabora“, jedino Konaković pokušava amnestirati baš njih od odgovornosti i prebaciti grijeh na druge probosanske stranke. Pitanje je: zašto on to radi?!

Nikakve neistine i pokušaji skretanja pažnje neće sakriti činjenicu da je prva provedena stavka dogovora iz „svesrpskog sabora“, a to je dolazak I STACIONIRANJE (!!) helikoptera MUP-a Republike Srbije u Trebinje, realizovana zahvaljujući potpisima Elmedina Konakovića i njegovih kolega iz „Trojke“, te da je upravo Konaković I činjenjem I nečinjenjem omogućio dolazak pripadnika Oružanih snaga Srbije (30 kadeta i 20 starješina) koji su paradirali po Bosni i Hercegovini, kakve li ironije i drskosti, baš u danima obilježavanja genocida nad Bošnjacima! Konaković bi, umjesto pisanja po društvenim mrežama, konačno javnosti trebao objasniti da li je on uopće svjestan svojih obaveza ministra vanjskih poslova, efekata svoga i rada i nerada (često je teško razlučiti šta je od toga pogubnije), zahvaljujući kojima je do sada uradio više praktičnih koraka na realizaciji dogovora „svesrpskog sabora“ čak i od mnogih koji su učestvovali u tom događaju?"

#Bosna #DruštveneMreže #ElmedinKonaković #Hercegovina #MiloradDodik #MinistarVanjskihPoslova #SafetKešo #SDA #SvesrpskiSabor #VijećaMinistaraBiH #bih