Članak

PARLAMENT BIH

Propala inicijativa za smjenu Nenada Nešića

Očekivano, ni u drugom krugu glasanja nije bilo entitetske većine.

(Patria) - Inicijativa za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i rekonstrukciju Vijeća ministara BiH nije dobila podršku na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Očekivano, ni u drugom krugu glasanja nije bilo entitetske većine. Za je glasalo 25 zastupnika, protiv je bilo 14, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Tako je opozicija iz Rs spasila Nešića, koji nije smijenjen zato što su zastupnici PDP-a i SDS-a glasali protiv, tako da nije bilo entitetske većine.



Podsjetimo, inicijativu za Nešićevu smjenu podnijeli su zastupnici SDA - Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

U inicijativi je navedeno da je Nenad Nešić, gostujući 21. maja ove godine na jednoj srbijanskoj televiziji na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Inicijativa nije dobila podršku ni na sjednici održanoj 20. juna, ali nije postignutno ni usaglašavanje na Kolegiju.

Administrativne takse

Zastupnički dom usvojio je danas Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon je u funkciji realizovanja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i unaprjeđenja praćenja naplate carinskih dažbina i administrativnih taksi.

Donošenje ovog zakona inicirala je Uprava za indirektvo oporezivanje BiH zbog adekvatnije naplate i kontrole naplate administrativne takse te olakšavanja obveznicima uplate takse po svakom predmetu.

Dopunom ovog zakona omogućava se i da prinudnu naplatu taksi provodi Sud BiH.


Foto: Patria

O plaćama i naknadama

Zastupnici su razmatrali principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja, predloženi zakon je upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH.

Dopunama zakona, koji je predložilo Ministarstvo pravde, vrši se ujednačavanje prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nosiocima pravosudnih funkcija, sudijama i tužiocima na nivou BiH, a radi osiguranja principa nezavisnosti pravosuđa.

Istovremeno se uvodi naknada za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sudijama i tužiocima, a njenu visinu, uvjete i način ostvarivanja definirat će Vijeće ministara BiH posebnom odlukom.

Ustavni sud BiH je ranijom odlukom utvrdio da Zakon o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH nije u skladu s odgovarajućim odredbama Ustava BiH, Protokola uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama BiH, navedeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

Zastupnici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač zastupnik Šemsudin Mehmedović, te su joj predloženi zakon vratili da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana 5. Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiHi tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH, prilikom glasanja zastupnika nije dobila potrebnu entitetsku većinu glasova pa je upućena Kolegiju na usaglašavanje.

Iz istog razloga je Kolegiju na usaglašavanje upućena i inicijativa Denisa Zvizdića kojom Zastupnički dom Parlamenta BiH inicira da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrene proceduru zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Savezne Republike Njemačke.

#ministarsigurnosti #NenadNešić #Parlament #Smjena #bih