Članak

ISTANBUL

Turska policija privela najmanje 15 osoba zbog učešća na zabranjenoj povorci ponosa

Ured guvernera Istanbulske regije ranije je danas saopštio da povorka ponosa neće biti dopuštena.

(Patria) - Turska policija privela je danas najmanje 15 osoba u Istanbulu zbog učešća na zabranjenoj LGBT paradi ponosa kad je pretragom ulica stigla na mjesto događaja, nakon što su se učesnici već bili razišli, rekao je svjedok za Reuters.

Policija je odbila komentarisati taj događaj.

Ured guvernera Istanbulske regije ranije je danas saopštio da povorka ponosa neće biti dopuštena.

Turska policija blokirala je centar Istanbula kako bi spriječila održavanje povorke, zatvorila metro stanice i blokirala saobraćaj na glavnim ulicama.

Stranka pravde i razvoja (AK) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s islamskim korijenima pooštrila je svoju retoriku protiv LGBT zajednice tokom protekle decenije i zabranila marševe ponosa od 2015., navodeći "sigurnosne razloge".

Ured guvernera Istanbula označio je organizacije koje pozivaju na povorku ponosa nezakonitima.

Nakon zabrane, LGBT grupe okupile su se u drugom dijelu Istanbula, na azijskoj strani, a predstavnik grupe pročitao je izjavu u kojoj je pisalo da se "nikada ne umorimo od obmanjivanja policije i prisiljavanja da se bave s nama".

"Zatvorili ste sve ulice i trgove, zaustavili ste život cijelog jednog grada, ali ste zaboravili da ćemo probiti i kamen i pronaći jedni druge ako treba", poručio je.

Policajci su pretraživali ulice tražeći demonstrante i priveli najmanje 15 ljudi, rekao je Reutersov svjedok.

#Istanbul #policija #PovorkaPonosa #svijet #Turska