Članak

NJEMAČKA

AfD bilježi nagli porast broja članova

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) od početka prošle godine bilježi snažan porast broja članova, tvrdi dopredsjednik te stranke Tino Chrupalla.

(Patria) - Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) od početka prošle godine bilježi snažan porast broja članova, tvrdi dopredsjednik te stranke Tino Chrupalla.

- Broj članova AfD-a porastao je za 60 posto od početka prošle godine i sada iznosi 46.880 - kazao je Chrupalla pred oko 600 poslanika na godišnjoj stranačkoj konvenciji AfD-a koja se održava u zapadnonjemačkom Essenu.

Navodi da je u tom periodu 20.000 građana postalo članovima AfD-a.

- Ovo je nevjerovatan podatak ako se u obzir uzmu pritisci koje morate izdržati kao član AfD-a - poručio je Chrupalla koji je, zajedno s Alice Weidel, jučer ponovo izabran na mjesto predsjednika stranke.

Velike "narodne" stranke Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) broje svaka po oko 350.000 članova, dok Stranka Zeleni prema posljednjim podacima ima oko 70.000 članova.

Weidel i Chrupalla su ukazali na uspjehe na posljednjim izborima za Evropski parlament kada je AfD postao druga po snazi politička snaga u zemlji.

Pozvali su AfD da ove uspjehe ponovi i na izborima za parlamente u tri istočnonjemačke savezne pokrajine u septembru.

Weidel je oštro kritikovala rad koalicijske vlade Olafa Scholza u kojoj koaliraju socijaldemokrate, zeleni i liberali.

- Njemačka će se sama uništiti ako mi ne preuzmemo kormilo i ne ukinemo ovo woke i hipi ludilo - rekla je Weidel.

Početak dvodnevnog kongresa kasnio je zbog brojnih protesta u Essenu. Nekoliko hiljada demonstranata pokušalo je spriječiti dolazak AfD-ovih kandidata do dvorane u kojoj se kongres održava.

#AfD #AliceWeidel #CDU #Chrupalla #Essen #Hippi #OlafScholz #SPD #Woke #Zeleni #svijet