Članak

EURO

Hrvatska u osmoj minuti sudijske nadoknade ispustila pobjedu nad Italijanima

Selekcija Italije plasirala se u osminu finala Evropskog prvenstva u fudbalu koje se igra u Njemačkoj.

Slavlje Italijana (Foto: UEFA)

(Patria) - Selekcija Italije plasirala se u osminu finala Evropskog prvenstva u fudbalu koje se igra u Njemačkoj.

Italijani su večeras na "Red Bull Areni" u Leipzigu, u posljednjem kolu Grupe B, remizirali s Hrvatskom rezultatom 1:1, a do boda su stigli bukvalno u posljednjim trenucima utakmice.

Ishod večerašnjeg meča koji je obilovao žutim kartonima vrlo će vjerovatno izabranike Zlatka Dalića udaljiti od osmine finala Eura.

Golova nije bio u prvih 45 minuta, u kojima je Hrvatska najbolju šansu imala u petoj minuti kada je odlično pod prečku šutirao Luka Sučić, ali je gol spriječio italijanski golman Donnarumma.

Italija je svoju najbolju šansu imala u 27. minuti, kada je Bastoni sam ostao na drugoj stativi, ali je njegov dobar udarac glavom još bolje odbranio Livaković.

Kako je utakmica prolazila, tako su Italijani bili sve opasniji.

Na startu drugog dijela Hrvatska je dobila savršenu priliku za vodstvo. U 53. minuti je dosuđen jedanaesterac, ali je udarac Modrića s bijele tačke odbranio Donnarumma.

No, samo dvije minute kasnije Modrić je ispravio grešku. Nakon pokušaja Budimira lopta se odbila do Modrića koji je loptu zakucao pod prečku za 1:0.

Sve do kraja utakmice Italija je žestoko pritiskala, napadala i prijetila, a Hrvatska je izdržala do 98. minute, kada je Zaccagni u posljednjoj minuti sudijske nadoknade pogodio za 1:1 i vjerovatno gurnuo Vatrene podalje od osmine finala.

Italijani su večerašnjim remijem osvojili drugo mjesto u Grupi B i sa četiri boda osigurali subotnji meč osmine finala protiv Švicarske.

Hrvatska je zauzela treće mjesto u grupi sa dva osvojena boda i mora čekati rasplet u drugim grupama.


Poredak u Grupi B

No, u ovom trenutku vrlo su male šanse da se Hrvatska nađe među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije koje idu u osminu finala.

U drugom duelu Grupe B, Španija je večeras u Düsseldorfu bila bolja od Albanije sa minimalnih 1:0. Strijelac jedinog gola bio je Ferran Torres u 13. minuti susreta.

Španija je prva u grupi sa devet, a Albanija posljednja sa jednim osvojenim bodom.

#Euro #Evropskoprvenstvo #Hrvatska #Italija #Njemačka #sport