Članak

PROBLEMI

VSTV i dalje bez Odjela za integritet

(Patria) - Iako su izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću usvojene još prije osam mjeseci, i dalje nije formiran Odjel za integritet ove pravosudne institucije. Lopticu odgovornosti prebacuju jedni na druge - VSTV i državno Ministarstvo pravde.

Dva roka su istekla, a VSTV traži treći. Iako su i prethodna dva prošla u čvrstim obećanjima da će početi primjena Zakona, barem u onom dijelu koji se odnosi na Odjel za integritet, sve ukazuje na to da od odjela ni o. Inače je neophodan da bi, prije svega, stavio tačku na zloupotrebu položaja sudija i tužilaca zbog lične koristi, čemu smo već kao društvo svjedočili. Time bi se vršile provjere njihove imovine kao i tačnosti objavljenih rezultata, kaže predsjednik VSTV-a.

"Mi smo već kod usvajanja zakona postali svjesni da su ti rokovi koji su dati kratki, da mi do tada ne možemo imati efektivan odjel. Dobro smo zaključili da ćemo mi svoj dio posla završiti u Zakonu propisanim rokovima, donijeti pravilnik o sistematizaciji", kaže predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

Izgleda da je početak naredne godine namijenjen i za početak formiranja odjela, jer nova potražnja za rokom definiše mjesec februar 2025. Bez budžeta nema ni primjene zakona, a bez toga imenovanja sudija i tužilaca, koja VSTV vrši, nisu efektna. Tim je funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema dovedeno u pitanje.

"Vi dobro znate da je koncipiran budžet, da za to postoji saglasnost institucija RS, odnosno predstavnika koji participiraju u radu zajedničkih institucija. Pitanje budžeta i svih ostalih viškova prihoda je unutrašnje pitanje Federacije koja ne može da se usaglasi", navodi Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SNSD).

"Ako mi ne budemo, ponovo će Šmit deblokirati, vjerovatno, kao i neke druge procese, jer to je njegova pozicija i funkcija da kada političari blokiraju, on deblokira. Ja mislim da institucije ove zemlje mogu i hoće naći način da se to ne zaustavi, a oni koji koče i dalje sebe vode u različite vrste izolacije", kaže Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (NiP).

Iako iz VSTV-a tvrde da su svi problemi nastali zbog neusvojenog budžeta i nedostatka finansija, iz Ministarstva pravde BiH pak kažu da je problem u radu ministara koji djeluju na području Republike Srpske.

"Ne podržavam postupanje RS, na način da NSRS nije imenovala još dva suca, to nije dobro. Šalje se loša poruka. Puno bi bilo bolje da imenuju dva suca, a da mi u međuvremenu, zapravo riješimo i jedan od prioriteta i međunarodne suce, odnosno njihov status i provođenje odluka Ustavnog suda", ističe ministar pravde BiH Davor Bunoza.

"Problem je u nedostatku finansijskih sredstava, za kojima VSTV traga već duži vremenski period otkako je zakon stupio na snagu. Svjedočili smo nekoliko puta, odgađan je, dakle, cijeli proces uspostave odjela zbog neadekvatne reakcije vlasti koja je trebala da pronađe sredstva, konkretno ministarstvo finansija i ministarstvo pravde BiH", naglašava novinar BIRN-a Enes Hodžić.

Dodatni problem, kako zaključuje Hodžić, predstavlja i to što će, kada dođe na red, imenovanje u Odjel potrajati, jer će kandidati morati proći kroz određene provjere. Zbog toga je važno što hitnije pristupiti rješavanju ovog problema, piše BHT.

#Budžet #DavorBunoza #ElmedinKonaković #FinansijskaSredstva #HalilLagumdžija #MinistarstvoPravde #OdjelZaIntegritet #PravosudniSistem #StašaKošarac #Vstv #BiH