Članak

NA SNAZI RESTRIKCIJE

Veliki dio Ukrajine bez struje zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu

Ukrajina je jučer uvela hitno isključenje struje u većem dijelu zemlje, dan pošto je Rusija pokrenula velike napade na energetsku infrastrukturu.

(Patria) - Ukrajina je jučer uvela hitno isključenje struje u većem dijelu zemlje, dan pošto je Rusija pokrenula velike napade na energetsku infrastrukturu.

Restrikcije struje na snazi su u svim regionima osim tri, nakon subotnjeg napada bespilotnim letjelicama i projektilima na energetske ciljeve u kojima je ranjeno 19 ljudi.

Ukrajinski državni operater električne mreže Ukrenergo rekao je da su isključenja uticala i na industriju i na domaćinstva.

Neprekidni ruski napadi na električnu mrežu Ukrajine posljednjih sedmica primorali su Vladu da uvede isključenja struje širom zemlje.

Bez adekvatne protivvazdušne odbrane koja bi se suprotstavila ruskim napadima i omogućila popravke, stanje se može pogoršati jer potreba za strujom raste.

Među najznačajnijim nedavnim napadima bili su aprilski baraž koji je oštetio najveću termoelektranu u Kijevu i masivni napad 8. maja koji je ciljao objekte za proizvodnju i prijenos električne energije u nekoliko regiona.

Poslije subotnjeg baraža, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo jučer je saopštilo da je protivvazdušna odbrana oborila svih 25 dronova lansiranih tokom noći.

Rusija je jučer ustvrdila da je preuzela kontrolu nad selom Umanske u oblasti Donjecka, koja je djelimično pod okupacijom Rusije.

Koordinisana nova ofanziva Rusije usredsređena je na sjeveroistočni ukrajinski region Harkova, ali izgleda da uključuje oprobavanje ukrajinske odbrane južnije, u Donjecku, dok izvodi prodore u sjevernim oblastima Sumi i Černigova.

- U Rusiji je šest osoba ranjeno u granatiranju grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti na granici Ukrajine - rekao je jučer regionalni guverner Vjačeslav Gladkov

U susjednoj Kurskoj oblasti tri osobe su jučer ranjene bombom s drona, rekao je vršilac dužnosti regionalnog direktora Aleksej Smirnov.

#EnergetskiNapadi #GranatiranjeŠebekina #IsključenjeStruje #NovaOfanzivaRusije #ProtivvazdušnaOdbrana #RatnoVazduhoplovstvo #Rusija #Termoelektrana #Ukrajina #Ukrenergo #Svijet