Članak

VISOKA STOPA NEZAPOSLENOSTI

Južnoafrički ANC kojeg je vodio Mandela suočava se sa krajem decenija dominacije nakon izbora

(Patria) - Južnoafrikanci ljuti zbog nezaposlenosti, nejednakosti i nedostatka električne energije smanjili su
podršku Afričkom nacionalnom kongresu (ANC) na 40 posto na ovosedmičnim izborima, okončavši tri decenije dominacije stranke koja je oslobodila zemlju od aparthejda.

Dramatično oslabljen mandat za stranku Nelsona Mandele, u odnosu na 57,5% koliko je prikupila na parlamentarnim izborima 2019. godine, znači da ANC mora dijeliti vlast sa rivalom kako bi je zadržao, što je bez presedana, javio je Reuters.

„Možemo razgovarati sa svima“, rekao je novinarima Gwede Mantashe, predsjednik ANC-a i trenutni ministar rudnika i energetike, izbjegavajući pitanje s kim želi koalicioni dogovor.


Prebrojavanje listića sa izbora od srijede gotovo je završeno u subotu, a rezultati sa 99,87% biračkih mjesta dali su ANC-u 40,19% glasova. ANC je ubedljivo pobeđivao na svim nacionalnim izborima od historijskog glasanja 1994. godine kojim je okončana vladavina bijele manjine, ali tokom posljednje decenije podrška je opala kako je privreda stagnirala, nezaposlenost rasla, a putevi i elektrane propale.

Glavna opoziciona stranka, Demokratski savez (DA), imala je 21,80% podrške, dok je Mkhonto we Sizwe (MK), nova stranka koju predvodi bivši predsjednik Jacob Zuma, uspjela osvojiti 14,58%. Krajnje ljevičarski Borci za ekonomsku slobodu (EFF), predvođeni bivšim liderom mladih ANC-a Juliusom Malemom, dobili su 9,5%.

Uprkos tome što je njihov rezultat bolji od svih očekivanja, MK je rekao da razmatra osporavanje rezultata na sudu. „Želimo potpuno ponovno glasanje“, rekao je glasnogovornik MK-a Nhlamulo Ndhlela u centru za rezultate, nekoliko minuta prije nego što je trebala početi konferencija za novinare izborne komisije. On je rekao da je MK imao dokaze da je sistem izborne komisije bio namješten, ali ih nije pokazao.

Analitičari se plaše da bi Zumina stranka mogla izazvati probleme ako njegove pristalice, koje su danima bunile i pljačkale kada je uhapšen zbog nepoštovanja suda 2021. godine, odbace rezultate. Snažan učinak MK-a, posebno u Zuminoj matičnoj provinciji KwaZulu-Natal, jedan je od glavnih razloga zašto ANC nije uspio osigurati većinu.

Komentarišući tvrdnje nekih stranaka o nedosljednostima u brojanju glasova, predsjednik izborne komisije Mosoto Moepya ranije je rekao da će „svaka zabrinutost iznesena u ovim prigovorima biti razmotrena i mi ćemo to učiniti pažljivo“. Upitan nakon tvrdnji MK-a da li se komisija osjećala kao da je pod opsadom, Moepya je rekao: „Odlučni smo da ispunimo svoju obavezu kako to zahtijeva ustav“, dodavši da će izborni zvaničnici biti spremni da objave konačne rezultate u nedjelju kako je planirano.

Scenariji koalicije

Lider EFF-a Malema prihvatio je ishod izbora i rekao da je spreman razgovarati sa svojim bivšom strankom o koalicionom dogovoru. „Ostvarili smo svoju misiju: ​​... da svedemo ANC ispod 50%. Želimo da ponizimo ANC“, rekao je Malema. „Mi ćemo pregovarati sa ANC-om“, rekao je, iako koalicija ANC-EFF ne bi bila dovoljna da za većinu bez treće stranke.

Analitičari kažu da bi umjesto formalne koalicije među nekolicinom, aranžman sličan onom uspostavljenom nakon historijskog glasanja svih rasa 1994. godine, druga opcija za ANC mogla biti „vlada nacionalnog jedinstva“ koja uključuje širok spektar mnogih stranaka.

Investitori u najindustrijalizovaniju ekonomiju Afrike se nadaju da će neizvjesna slika brzo postati jasna i da će zemlja izbjeći duži period prepirki između glavnih političkih igrača.

Prvi zamjenik generalnog sekretara ANC-a Nomvula Mokonyane je u međuvremenu pozvao birače i zajednice da ostanu mirni.

Uprkos rezultatu ANC-a, predsjednik Cyril Ramaphosa bi i dalje mogao zadržati posao, jer je bivši oslobodilački pokret na putu da dobije otprilike dvostruko više glasova od sljedeće stranke. Ali on će biti oslabljen i mogao bi se suočiti s pozivima iz opozicije i svoje stranke da odstupi. Mokonyane ga je u petak podržao da ostane na čelu stranke, a analitičari kažu da on nema očiglednog nasljednika.

Dogovor da se ANC zadrži na predsjedničkom mjestu mogao bi uključivati ​​podršku opozicije u zamjenu za mjesta u kabinetu ili veću kontrolu nad parlamentom, možda čak i za ulogu predsjednika. Malema je rekao da je mjesto predsjedavajućeg parlamenta jedna od pozicija koju će EFF tražiti.

#AfričkomNacionalnomKongresu #DramatičnoOslabljen #ElektričneEnergije #HistorijskogGlasanja #Južnoafrikanci #Nedostatka #NelsonaMandele #Nezaposlenosti #OvosedmičnimIzborima #ParlamentarnimIzborima #svijet