Članak

NOVA ŠEMA VIZA

Olakšan ulazak radnicima izvan EU koji traže posao u Njemačkoj

Nova šema je uvedena s ciljem da se smanji birokratija i skrate procedure.

(Patria) - U Njemačkoj je danas stupila na snagu nova šema viza za kvalifikovane radnike iz zemalja izvan EU koja omogućava ulazak u tu zemlju i traženje posla do godinu dana uz uslov da se ispunjavaju određeni kriterijumi.

Nova šema, poznata kao karta šanse za traženje posla, omogućena je za one s najmanje dvije godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena. Također je potrebno poznavanje njemačkog ili engleskog jezika.

Da li podnosioci zahtjeva ispunjavaju uslove za takvu vizu, odlučuje se na osnovu jezičkih vještina, profesionalnog iskustva, starosti i veza s Njemačkom, prenosi RSE.

Kada karta bude odobrena, podnosilac zahtjeva može da uđe u Njemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da se podnosi ugovor s njemačkom kompanijom prije nego što može da uđe u Njemačku da radi.

Nova šema je uvedena s ciljem da se smanji birokratija i skrate procedure.

- Osiguravamo da radnici i kvalifikovani radnici koji su godinama urgentno potrebni našoj privredi mogu da dođu u našu zemlju - rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Nova šema dio je obuhvatnog paket zakona koji ima za cilj da riješi akutni nedostatak kvalifikovane radne snage u Njemačkoj.

Prva faza počela je u novembru 2023. i uglavnom je uključivala olakšanje puta do boravišne dozvole poznate kao EU plava karta i ticala se prepoznatih kvalifikovanih radnika.

Od danas su također proširene mogućnosti za državljane zemalja Zapadnog Balkana koji traže posao, uključujući i nekvalifikovane radnike.

Ipak, za ovo je i dalje potreban ugovor s njemačkom kompanijom kao preduslov za ulazak u Njemačku radi rada.

#Njemačka #posao #Radnici #Vize #Svijet