Članak

POTREBNA PROMJENA

Problem riješen, mandat stavio na raspolaganje: Karamehmedović broji posljednje dane na čelu BHRT-a?

Piše: Amra Vrabac

Nakon pet mjeseci agonije i međusobnih optužbi u kojima je ipak više prednjačio generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović na račun RTV FBiH i njenog rukovodstva, uz medijaciju ministra prometa i komunikacija Edina Forte potpisan je sporazum te će se nastaviti raspodjela prikupljene RTV takse koja se nalazi na računu JP Elektroprivreda BiH. Ucjene Karamehmedovića nisu urodile plodom, te je potpisan sporazum koji je mogao biti realiziran i na početku ove godine.

Radnici BHRT-a konačno su odahnuli, danas im je uplaćena plaća za april kao i topli obrok i naknada za prijevoz. Pet mjeseci neizvjesnosti ne mogu im nadoknaditi nikakve pare. No, sada treba pogledati istini u oči i otvoriti pitanje treba li na čelu BHRT-a o(p)stati Belmin Karamehmedović. Kratki odgovor glasio bi da ne treba. A nešto duži slijedi u nastavku.

Karamehmedović je prije nekoliko dana u javnom sučeljavanju na N1 televiziji sa direktorom FTV-a Džemalom Šabićem kazao da „stavlja svoj mandat na raspolaganje“.

„Evo, ja sad javno govorim, čim riješimo ovaj problem ja svoj mandat stavljam na raspolaganje”, kazao je Karamehmedović.

Problem je riješen. A činjenice su sljedeće.

Njemu svakako mandat ističe 2025. godine, a već je obezbijedio novo radno mjesto u novoosnovanoj firmi Val grupa komunikacije u kojoj je jedan od vlasnika. Za razliku od radnika BHRT-a kojima godinama nije uvezan radni staž te zbog toga ne mogu ostvariti osnovna prava na liječenje, penziju, Karamehmedovićeva jedna mjesečna plaća jednaka je iznosu koji radnik BHRT-a primi za pet mjeseci. I ne, Karamehmedović nema empatiju prema svojim radnicima. Jer dok su oni sastavljali kraj s krajem, zadužujući se da mogu preživjeti mjesec bez plaće, direktor BHRT-a “stresa” se rješavao u sarajevskim kafanima i restoranima. On je imao razloga za slavlje.

Prošle sedmice Kolegij BHRT-a ukinuo je 15 TV emisija zbog teške finansijske situacije. Jutarnji program koji je jedan od najgledanijih, skraćen je sa tri na dva sata. Bez obzira na potpisani sporazum i rješenje problemana relaciji dva javna servisa, za ponedjeljak je planirana emisija Jutro za sve u trajanju od dva sata.

Upravo bi u ponedjeljak trebala biti donesena odluka o vraćanju emisija u program BHRT-a. No, Upravu BHRT-a preduhitrio je direktor RTV FBiH Džemal Šabić. On je u četvrtak za Klix govorio o postignutom sporazumu i najavio vraćanje svih emisija na BHRT-u.

Također je istakao da će novim sporazumom FTV plaćati više BHRT-u, a mjesečno bi to trebalo iznositi 1,8 miliona KM u što je uključen i dug nastao u posljednjih pet mjeseci za tehničke usluge. S druge strane, BHRT će povećati obim usluga prema FTV dok će biti povučene sve sudske tužbe. Advokatski tim RTV FBiH podnio je krivične prijave protiv Uprave BHRT-a nakon što im je 8. maja BHRT onemogućio emitovanje programa već isključivo vijesti i dnevnika. Krajem dana Općinski sud u Sarajevu hitno je postupao te donio privremenu mjeru kojom je BHRT-u naloženo da odmah pusti signal javnom servisu FBiH što je i učinjeno.

Ni Sindikat BHRT-a nije se proslavio u borbi za radnička prava. Organizirali su tek nekoliko skupova unutar zgrade BHRT-a tražeći svoja prava. Na posljednjem skupu 28. maja pred Upravu BHRT-a postavili su sljedeće zahtjeve: odgovornost poslovodstva i Upravnog odbora BHRT za trenutno stanje u Javnom servisu BiH, isplata zaostale plaće i naknada, povećanje plaće i toplog obroka i njihovo usklađivanje sa troškovima života, izmirivanje svih doprinosa koji nisu uplaćivani godinama, poboljšanje uslova rada, nova sistematizacija radnih mjesta.

Ovo je drugi mandat Belmina Karamehmedovića na čelu BHRT-a. Devet godina je proveo na čelu BHRT, a iza njega će ostati nagomilani dugovi, upitni ugovori sa privatnim produkcijama, ugrožena radnička prava, narušeni međuljudski odnosi, nedovoljan kvalitet programa BHRT-a…

I dok političke stranke koje čine vlast u FBiH, ali i na državnom nivou najavljuju promjene uprave RTV FBiH i smjenu Džemala Šabića, Karamehmedović bi se trebao sam povući i posvetiti privatnoj firmi. Pa da vidi kako je zaraditi svaku marku plaće, a ne ubirati gotov novac od RTV takse.

#AmraVrabac #BelminKaramehmedović #BHRT #dugovi #javniservis #mandat #izdvojeno #bih